Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu
usługi

Catering dietetyczny – na cenzurowanym?

Posted on 8 lutego, 20218 listopada, 2021 by redakcja serwisu

Diety pudełkowe nie mają w ostatnim czasie dobrej prasy. Złożyło się na to kilka nagłośnionych przez media wydarzeń – jak sanepidowska kontrola, która wykazała nieprawidłowości w firmach oferujących usługi tego rodzaju czy zbiorowe zatrucie pokarmowe.

Czy jest to jednak wystarczający powód do tego, aby skutecznie zrazić się właśnie do tej formy odżywiania? Specjaliści z Cateromarket.pl, pierwszej w Polsce internetowej porównywarki kateringów dietetycznych twierdzą, że nic bardziej mylnego.

– Faktem jest, że ostatnie doniesienia medialne nie służą dietom pudełkowym. Jednak nie należy wpadać w skrajność i panikę. Wystarczy rozsądnie wybierać dostawców jedzenia, kierując się przy tym wiarygodnymi opiniami, recenzjami i po prostu – pytać ekspertów – mówi Łukasz Sot z Cateromarket.pl, który jednocześnie podkreśla, że specjaliści z portalu chętnie odpowiedzą na wszystkie pytania i wątpliwości dotyczące doboru odpowiedniej usługi.

Mazowiecki sanepid przebadał 45 firm

W efekcie inspektorzy mieli zastrzeżenia do 20 z nich. Zdaniem kontrolujących przewinienia dotyczyły higieny i warunków sanitarnych, w jakich były przyrządzane posiłki. Wskazali też sytuacje, w których do pudełek dla klientów trafiały przeterminowane produkty. W efekcie sanepid ukarał nierzetelnych przedsiębiorców mandatami na łączną kwotę 6,5 tysiąca złotych.

W opinii przedstawiciela Cateromarket.pl sprawa jest niewątpliwie bulwersująca, bo poza ryzykiem na jakie narażano konsumentów, cierpi wizerunek całej branży. Jednak warto przy okazji zauważyć, że tylko w Warszawie działa ponad 150 firm oferujących catering dietetyczny i diety pudełkowe, a kontrolą objęto zaledwie 45 podmiotów- i to z terenu całego województwa mazowieckiego.

– Choć postępowanie nieuczciwych dostawców niewątpliwie zasługuje na karę, ale warto zachować w tym względzie pewien rozsądek. Łączna wysokość nałożonych kar nie świadczy przecież o skandalicznych warunkach, czy wykazaniu zagrożenia dla zdrowia itd. Gdyby istotnie tak było, to grzywna opiewałaby na kwotę o wiele większą – zaznacza.

Pudełkowa branża rozwija się w niezwykle dynamiczny sposób

Systematycznie przybywa firm, które oferują tę formę żywienia. Coraz więcej pracowników korporacji, wolnych zawodów i celebrytów korzysta z tego typu usług. To z kolei skutecznie zachęciło właścicieli lokali gastronomicznych do rozwinięcia swojej oferty, kierując się wyłącznie chęcią zysku.

– Niestety, nieuczciwi i nierzetelni znajdą się wszędzie. Niezależnie od tego, czy mówimy o nadmorskich barach, czy lokalach w centrum miasta. Według naszych szacunku skala zjawiska, tj. firm które mają na swoim koncie liczne przewinienia i kategorycznie powinny zniknąć z rynku nie przekracza 4-5%. Niestety nawet tak niewielka ilość może skutecznie zniszczyć reputację wszystkich uczciwych przedsiębiorstw, jak i uderzyć w branżę – mówi Łukasz Sot.

Na co szczególnie warto zwrócić uwagę przy doborze firmy oferującej dietę pudełkową? Po pierwsze transport – posiłki powinny być przewożone w specjalnych warunkach – w chłodniach. Po drugie na opakowaniu zawsze musi się znaleźć informacja o dacie przygotowania posiłku. Zdaniem ekspertów najbezpieczniejsze będą dania, składające się z oddzielnych składników, a nie tak zwane dania jednogarnkowe. W nich bowiem bardzo łatwo ukryć nieświeże jedzenie, kamuflując je przy użyciu odpowiednich przypraw.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Jak myć naczynia w restauracji?
  • Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?
  • Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?
  • Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?
  • Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?
  • Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?
  • Czym charakteryzuje się ser bacowski?
  • Tradycyjne swojskie wędliny – na czym polega ich fenomen?
  • Nuggets z kurczaka – na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?
  • Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?
  • Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?
  • Czym charakteryzuje się świeże mięso?
  • W jakich dietach występują kiełbasy?
  • Sok z kiszonych warzyw – jakie są jego korzyści dla zdrowia?
  • Czym powinien się cechować dobry catering?

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2025 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme