Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu
wzrost

Catering dietetyczny to nie tylko „warszawka”

Posted on 22 września, 20218 listopada, 2021 by redakcja serwisu

Dieta pudełkowa nie kojarzy się już z ekskluzywną usługą dla bogatych mieszkańców stolicy. Dzisiaj catering dietetyczny zamawiają także mieszkańcy mniejszych miejscowości. Rozwój branży widać gołym okiem – szacuje się, że w przyszłym roku wartość tego sektora rynku przekroczy miliard złotych. 


Kiedy lata temu Łukasz Sot zaczynał na użytek swój i swoich przyjaciół porównywać oferty firm cateringów dietetycznych, w jego bazie było kilkanaście pozycji. Wraz z ogólnie odczuwalnym wzrostem zainteresowania zdrowym żywieniem ta drobna aktywność przerodziła się w biznes i tak powstał Cateromarket.pl – pierwsza w Polsce platforma do zamawiania diet pudełkowych online. Dzisiaj w jej zasobach znajdziemy oferty ponad 300 firm z blisko 560 miast w Polsce. Te liczby robią wrażenie, tym bardziej że jeszcze do niedawna catering dietetyczny był domeną wyłącznie celebrytów, managerów i sportowców.

– Pierwsze firmy oferujące diety pudełkowe przypominały ekskluzywne kliniki zdrowego odżywiania, a za ich posiłki trzeba było słono płacić. Współcześnie branża wyraźnie się demokratyzuje. Chociaż daleki jestem od stwierdzenia, że jest to usługa dostępna dla wszystkich – mówi Łukasz Sot i dodaje: – To, że cateringi podbijają mniejsze miejscowości jest ciekawym zjawiskiem, które pokazuje, że ten biznes skręca w kierunku „zwykłego” człowieka.

Boxy dla zapracowanych

Dieta pudełkowa to nic innego jak pięć zbilansowanych posiłków dostarczanych do domu każdego dnia. Miesięczna cena takiej usługi zaczyna się od tysiąca złotych i waha w zależności od rodzaju diety – zazwyczaj mamy do wyboru kilkanaście opcji dostosowanych do różnych potrzeb. Ich wspólnym mianownikiem jest to, że dania są przyrządzane ze zdrowych, nieprzetworzonych i pełnowartościowych produktów.

– Diety pudełkowe zamawiają zwykle osoby po trzydziestce, które mieszkają same i mają ugruntowaną pozycję na rynku pracy. Tacy ludzie stawiają na wygodę, przywiązują dużą wagę do jakości jedzenia, wielu z nich uprawia także sport – tłumaczy Ewa Szal ze Smart Box Catering.

Siedziba Smart Box Catering znajduje się w Rzeszowie, jednak pudełka codziennie dowożone są także do mniejszych miejscowości na Podkarpaciu, jak Dębica, Ropczyce czy Sędziszów Małopolski. Wraz z rozwojem rynku pracy zdalnej miejsce zamieszkania nie musi już determinować statusu materialnego – potrzeby klientów skłoniły więc wiele firm do poszerzenia zakresu swojej działalności i opracowywania misternych planów logistycznych. Aby każdego ranka dostarczyć odbiorcom maksymalnie świeże posiłki do coraz odleglejszych lokalizacji, potrzeba całego sztabu pracowników i świetnie skoordynowanego systemu dostaw. To, oprócz dobrych produktów (pochodzących często z lokalnych, ekologicznych gospodarstw), wpływa na ostateczną cenę boxów.

Eksperyment z pudełkami

Specyfiką rynku cateringów dietetycznych w mniejszych miastach jest fakt, że nie są one traktowane jako długofalowy sposób odżywiania.

– Jeśli przeciętny Kowalski sięga po dietę pudełkową, robi to zazwyczaj tylko przez określony czas i w konkretnym celu, np. chce schudnąć przed wakacjami albo poprawić wyniki swoich badań. Zamawia więc boxy, aby sprawdzić, czy przez miesiąc uda mu się coś zdziałać – tłumaczy Ewa Szal i dodaje: – Pewną rolę odgrywa tu także czynnik psychologiczny. Trudniej jest jednorazowo wydać tysiąc złotych niż 250 przez tydzień na zakupy spożywcze, przekąski, obiady na mieście czy kawę i ciastko ze znajomymi. Ale gdy sumiennie zsumujemy te wydatki, to okaże się, że catering wcale nie jest dużo droższą opcją.

W tym kontekście nie bez znaczenia jest także fakt, że statystycznie Polacy bogacą się w dość szybkim tempie – według danych GUS-u w pierwszym kwartale 2019 roku średnia krajowa wyniosła blisko 5 tysięcy złotych brutto. Nic więc dziwnego, że zasobniejszy portfel pozwala nam bardziej świadomie spojrzeć na kwestie zdrowia.

– Od pewnego czasu obserwujemy, że coraz więcej klientów korzysta z tzw. diety standardowej. Są to zazwyczaj osoby zaangażowane w rozwijanie swojej kariery, którym szkoda czasu na zakupy i gotowanie. Wśród tej grupy wzrasta świadomość, jak ważne jest zdrowe odżywianie, które oprócz dobroczynnego wpływu na organizm, poprawia także wydajność ich pracy. A że dieta standard tanieje, może sobie na nią pozwolić coraz większa część naszego społeczeństwa – mówi współwłaściciel Cateromarket.pl.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Catering dietetyczny – dlaczego warto z niego korzystać?
  • Soki ekologiczne – na co zwrócić uwagę przy wyborze producenta?
  • Przepis na pyszne danie z fasolą Borlotti
  • Jak powstaje łosoś wędzony na zimno?
  • Wakacje w Grecji – raj dla miłośników jedzenia. Co warto spróbować?
  • Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
  • Dieta odchudzająca – kiedy warto ją zastosować?
  • Dlaczego warto zdecydować się na catering dietetyczny?
  • W co zapakować jedzenie na wynos?
  • Chyba każdy z nas co najmniej raz w życiu słyszał coś o superfood’s. Czym one właściwie są?
  • Jakie pić świeżo wyciskane soki, by wzmocnić swój organizm?
  • Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno – czym się wyróżnia?
  • Jak zrobić szybki zakwas na chleb bezglutenowy?
  • Wegański majonez – czyli jaki?
  • Czym są suplementy diety? Zastosowanie suplementów oraz jakie wybrać.

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2023 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme