Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu
deska sushi

Deska do serwowania sushi – jakie jeszcze akcesoria są potrzebne do przygotowania tej potrawy?

Posted on 4 kwietnia, 2022 by redakcja serwisu

Sushi to japońska potrawa składająca się z małych kulek lub rolek z ryżu gotowanego na zimno o smaku octu, podawanych z warzywami, jajkami lub surowymi owocami morza. Ta azjatycka potrawa zyskała w ostatnich latach ogromną popularność w naszym kraju – coraz częściej przygotowywana jest również samodzielnie. Jakie akcesoria będą do tego potrzebne?

Deska do serwowania sushi – tradycja i elegancja

Tradycyjna deska do serwowania sushi nosi nazwę „shamoji”. Jest ona wykonana z drewna i ma specjalny kształt, który pozwala na łatwe przygotowanie rolki sushi. Co ważne, sprawdza się ona nie tylko jako deska do krojenia z jednego kawałka drewna, ale również jako taca, na której podawane jest gotowe sushi. Wygląda bardzo elegancko jest praktyczna – doskonale spełnia rolę centralnego punktu stołu.

Mata do rolowania sushi

Oprócz deski potrzebna będzie mata do rolowania sushi, która jest niezbędnym narzędziem do robienia maki sushi. Można kupić gotową matę bambusową – w internecie bez trudu znajdziesz kilkadziesiąt sklepów oferujących tego typu produkty – lub wykonać ją samodzielnie z kawałka folii plastikowej i bawełny. Niezbędny jest także uchwyt do nori, który pomoże utrzymać arkusze nori na miejscu podczas robienia sushi.

Co jeszcze będzie potrzebne do przygotowania sushi?

Potrzebna będzie także para ostrych noży. Jeśli nie znasz się na krojeniu, oto właściwy sposób: po zakończeniu przygotowywania sushi musisz użyć noża do pokrojenia go na kawałki. Po każdym cięciu należy wytrzeć nóż papierowym ręcznikiem, ponieważ w przeciwnym razie ryż przyklei się do niego i zniszczy pracę. Aby uzyskać dokładne i czyste cięcia, należy zawsze ciąć jednym ruchem, nie naciskając na nóż.

Możesz skorzystać ze specjalnych noży przeznaczonych do przygotowywania sushi, lub wybrać jeden z domowych. Bardzo ważne jest, aby był on odpowiednio ostry – tylko wtedy plastry ryby będą miały odpowiedni kształt do sushi.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Catering dietetyczny – dlaczego warto z niego korzystać?
  • Soki ekologiczne – na co zwrócić uwagę przy wyborze producenta?
  • Przepis na pyszne danie z fasolą Borlotti
  • Jak powstaje łosoś wędzony na zimno?
  • Wakacje w Grecji – raj dla miłośników jedzenia. Co warto spróbować?
  • Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
  • Dieta odchudzająca – kiedy warto ją zastosować?
  • Dlaczego warto zdecydować się na catering dietetyczny?
  • W co zapakować jedzenie na wynos?
  • Chyba każdy z nas co najmniej raz w życiu słyszał coś o superfood’s. Czym one właściwie są?
  • Jakie pić świeżo wyciskane soki, by wzmocnić swój organizm?
  • Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno – czym się wyróżnia?
  • Jak zrobić szybki zakwas na chleb bezglutenowy?
  • Wegański majonez – czyli jaki?
  • Czym są suplementy diety? Zastosowanie suplementów oraz jakie wybrać.

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2023 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme