Sushi to japońska potrawa składająca się z małych kulek lub rolek z ryżu gotowanego na zimno o smaku octu, podawanych z warzywami, jajkami lub surowymi owocami morza. Ta azjatycka potrawa zyskała w ostatnich latach ogromną popularność w naszym kraju – coraz częściej przygotowywana jest również samodzielnie. Jakie akcesoria będą do tego potrzebne?
Deska do serwowania sushi – tradycja i elegancja
Tradycyjna deska do serwowania sushi nosi nazwę „shamoji”. Jest ona wykonana z drewna i ma specjalny kształt, który pozwala na łatwe przygotowanie rolki sushi. Co ważne, sprawdza się ona nie tylko jako deska do krojenia z jednego kawałka drewna, ale również jako taca, na której podawane jest gotowe sushi. Wygląda bardzo elegancko jest praktyczna – doskonale spełnia rolę centralnego punktu stołu.
Mata do rolowania sushi
Oprócz deski potrzebna będzie mata do rolowania sushi, która jest niezbędnym narzędziem do robienia maki sushi. Można kupić gotową matę bambusową – w internecie bez trudu znajdziesz kilkadziesiąt sklepów oferujących tego typu produkty – lub wykonać ją samodzielnie z kawałka folii plastikowej i bawełny. Niezbędny jest także uchwyt do nori, który pomoże utrzymać arkusze nori na miejscu podczas robienia sushi.
Co jeszcze będzie potrzebne do przygotowania sushi?
Potrzebna będzie także para ostrych noży. Jeśli nie znasz się na krojeniu, oto właściwy sposób: po zakończeniu przygotowywania sushi musisz użyć noża do pokrojenia go na kawałki. Po każdym cięciu należy wytrzeć nóż papierowym ręcznikiem, ponieważ w przeciwnym razie ryż przyklei się do niego i zniszczy pracę. Aby uzyskać dokładne i czyste cięcia, należy zawsze ciąć jednym ruchem, nie naciskając na nóż.
Możesz skorzystać ze specjalnych noży przeznaczonych do przygotowywania sushi, lub wybrać jeden z domowych. Bardzo ważne jest, aby był on odpowiednio ostry – tylko wtedy plastry ryby będą miały odpowiedni kształt do sushi.