Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu
dieta pudelkowa

Dieta pudełkowa w bezpiecznej, letniej o(d)słonie

Posted on 8 października, 202015 kwietnia, 2021 by redakcja serwisu

W tym roku o 35% wzrosła liczba Polaków korzystających z tzw. diet pudełkowych. Mimo iż dostawcy zapewniają wysoką jakość odpowiednio zbilansowanych dań, to utrzymanie ich świeżości, szczególnie latem, jest nie lada wyzwaniem. Catering Pomelo, dbając o jakość swoich potraw, wprowadza pierwszy w Polsce catering w opakowaniach termicznych.

Liczne obowiązki i coraz mniej wolnego czasu sprawiły, że chętnie sięgamy po gotowe, odpowiednio zbilansowane zestawy posiłków. Czasy, kiedy dla konsumentów liczył się jedynie dobry smak, odeszły bezpowrotnie. Obecnie chcemy jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Prowadzimy aktywny styl życia. Nasze wymagania względem posiłków rosną wprost proporcjonalnie do braku czasu na ich przygotowanie.

Tym bardziej latem, kiedy to zamiast żmudnego przygotowywania jedzenia w kuchni, ciągnie nas na łono natury

Catering dietetyczny to nie tylko wygodne rozwiązanie, to przede wszystkim odmienny styl życia, który wybiera rokrocznie coraz większa liczba Polaków. Na początku roku 2020 zamówienia na catering dietetyczny wzrosły średnio o 35 proc. w stosunku do roku poprzedniego. W całej Polsce jest już około 500 firm zajmujących się cateringiem dietetycznym, z tego około 300 znajduje się na terenie Warszawy i okolic.

Dobrze skomponowana dieta to sposób na zmianę przyzwyczajeń żywieniowych, regularne odżywianie się i zrzucenie zbędnych kilogramów. Odpowiednio zbilansowany posiłek zapewnia dłuższe uczucie sytości i maksymalne wykorzystanie składników odżywczych. Do korzyści płynących z regularnych, odpowiednio skompilowanych posiłków nie trzeba nikogo namawiać. Zdrowie i lepsze samopoczucie są największym benefitem i warto o nie dbać każdego dnia.

Jeżeli planujemy dietę pudełkową w okresie letnim, warto zwrócić uwagę nie tylko na cenę, typ diety oraz składniki potraw, ale również na proces przygotowania i bezpiecznej dostawy. Logistyka produkcji wymaga, aby całodzienne zestawy posiłków przygotowywane były dzień wcześniej. Hermetycznie zapakowane są przetrzymywane w chłodni, nocą zaś dystrybuowane pod wskazany przez klienta adres. Upały tego lata coraz bardziej dają się nam we znaki. Biorąc pod uwagę wysokie temperatury, powstaje pytanie, czy rzeczywiście bezpieczne jest zamawianie jedzenia, które wędruje całą noc i czeka na odbiór pod drzwiami nieraz kilka godzin? W okresie letnim cały proces chłodniczy stanowi pewną formę wyzwania – zwłaszcza dla firmy cateringowej, która nie serwuje posiłków zaraz po ich przygotowaniu.

Firmy produkujące żywność podlegają odpowiednim przepisom sanitarnym, a co za tym idzie  wdrażają procedury kontrolujące stan temperatur w poszczególnych lodówkach czy chłodniach.  Bardzo ważne jest również dbanie o odpowiednie warunki transportowe. Odpowiedzialne firmy używają do tego celu specjalistycznych samochodów chłodniczych. Godziny dostawy różnią się zazwyczaj w zależności od firmy, na którą się zdecydujemy wybierając catering, jednak musimy liczyć się z tym, że pudełka dostarczone nam będą w godzinach nocnych, między 1:00 a 6:00 rano. Pomimo, iż jedzenie zapakowane jest hermetycznie, w tym czasie pozostaje zazwyczaj poza lodówką.

Im szybciej je odbierzemy, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo, że ulegnie zepsuciu

Chcąc zadbać o jakość również na ostatnim etapie dystrybucji, gdy posiłki czekają na odbiorców w nocy pod drzwiami, firma cateringowa Pomelo wprowadziła na rynek polski absolutną nowość. Każdy zamówiony zestaw zabezpieczony jest opakowaniem termicznym, które pomaga utrzymać prawidłową temperaturę dostarczanego jedzenia i chroni je przed promieniowaniem UV.

– Wiemy, że klienci nie odbierają naszych paczek od razu, więc wychodząc im naprzeciw, zmaksymalizowaliśmy bezpieczeństwo dzięki odpowiednim opakowaniom. Zastosowanie otuliny termoaktywnej to nasz strzał w dziesiątkę. Materiał amortyzuje ewentualne wstrząsy i zapewnia kompleksową ochronę podczas skrajnie trudnych warunków atmosferycznych. – tłumaczy Anna Foszer, założycielka i prezes firmy Pomelo, oferującej catering dietetyczny w największych miastach w Polsce. Pudełka z jedzeniem pokryte jest warstwą termoizolacyjną, która pozwala na dłużej utrzymać odpowiednią temperaturę żywności podczas upałów, co przedłuża jej jakość oraz przydatność do spożycia.

Dzięki odpowiedniej logistyce catering to nie tylko gwarancja bezpiecznych, ale i zdrowych posiłków. Decydując się na dietę pudełkową warto kierować się nie tylko atrakcyjną ceną, ale wziąć również pod uwagę jakość. Przed zamówieniem warto zadać pytania o odpowiednie procedury przygotowania i dystrybucji posiłków, które gwarantują (szczególnie latem), że to za co zapłaciliśmy dotrze do nas w formie świeżej i przydatnej do spożycia.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Producent marchwi – na co zwrócić uwagę przy jego wyborze?
  • Gdzie sprawdzi się nadziewarka do pączków?
  • Jakie mieszanki przypraw warto mieć w kuchni?
  • Producenci wyrobów wędliniarskich – dlaczego warto wybierać lokalnych?
  • Noski wieprzowe – jak wybrać dostawcę?
  • Herbata indyjska masala – jakie przypisuje się jej właściwości?
  • Mąka na pizzę – jaka jest najlepsza?
  • Szklanki do latte macchiato – jak wybrać najlepszą opcję dla Twojego napoju?
  • Catering dietetyczny – dlaczego warto z niego korzystać?
  • Soki ekologiczne – na co zwrócić uwagę przy wyborze producenta?
  • Przepis na pyszne danie z fasolą Borlotti
  • Jak powstaje łosoś wędzony na zimno?
  • Wakacje w Grecji – raj dla miłośników jedzenia. Co warto spróbować?
  • Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
  • Dieta odchudzająca – kiedy warto ją zastosować?

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2023 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme