Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu

Kategoria: Dieta

kuchnia włoska

Trendy Al Dente – za co kochamy makaron?

Posted on 7 maja, 20218 listopada, 2021 by redakcja serwisu

Carbonara i spaghetti bolognese – te dwa dania kuchni włoskiej najczęściej wybieramy w dostawie. Czy przywiązanie do klasycznych smaków to coś, co łączy nas z Włochami? Czy pandemia sprawiła, że pokochaliśmy makaron jeszcze bardziej? Na podstawie analizy danych z platformy Uber Eats prezentujemy makaronowe trendy w Polsce i na świecie. 

salatka z makaronem

Pomysłowa sałatka z makaronem

Posted on 4 maja, 202110 czerwca, 2021 by redakcja serwisu

Mini Snacki Pleśniowe to miniaturowe formy salami, w delikatnej, jadalnej osłonce. Wysoka mięsność jest potwierdzeniem ich znakomitej jakości. Nie zawierają dodatku fosforanów, ani sztucznych barwników. Znakomite jako przekąska, podana na desce wędlin, a także składnik makaronowej sałatki, podanej na rukoli, z dodatkiem bazyliowego dressingu.

dania na wiosne

Lekko, zdrowo i sezonowo!

Posted on 28 kwietnia, 202110 czerwca, 2021 by redakcja serwisu

Szparagi mają wiele substancji odżywczych, są niskokaloryczne, a można je przyrządzić na mnóstwo sposobów. Dla wegan, miłośników kuchni roślinnej i wszystkich, którzy przywiązują wagę do wartościowej diety, znakomitą propozycją będzie tarta na jaglanym spodzie, z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego i pysznym farszem przyrządzonym z wykorzystaniem napoju roślinnego Sante Organic.

jedzenie na wiosne

Wiosna w klimacie #So Soft !

Posted on 27 kwietnia, 202110 czerwca, 2021 by redakcja serwisu

Popołudnie w ogrodzie lub na balkonie? A może spacer lub krótka wycieczka rowerowa nad pobliski staw czy jezioro? Załóż sportowe buty, zabierz ze sobą plecak wypełniony pysznymi So Soft! przekąskami HELIO Natura i korzystaj z pięknej pogody! 

ulubione przekaski

Wasa prezentuje ulubione przepisy Agnieszki Radwańskiej na zdrowe przekąski

Posted on 21 kwietnia, 202110 czerwca, 2021 by redakcja serwisu

Trwa druga odsłona kampanii Wasa Wypełnij dzień smakiem! z udziałem ambasadorki marki. Agnieszka Radwańska – bo o niej mowa – na pierwszym miejscu stawia zbilansowaną dietę, a jednoczenie nie odmawia sobie zdrowych przyjemności. Produkty Wasa pokochała m.in. za bogactwo smaku tkwiące w ich naturalnych składnikach i brak zbędnych dodatków. Poniżej przedstawiamy łatwe do wykonania w domowym zaciszu… Continue reading

węglowodany

Dieta zamiast profilaktyki zdrowotnej – najgorsze co możesz zrobić dla siebie

Posted on 21 kwietnia, 20218 listopada, 2021 by redakcja serwisu

Jeśli skorzystamy z nieco innego niż proponowane przez niekompetentnych dietetyków podejścia do życia, inaczej zaczniemy się odżywiać, inaczej zaczniemy patrzeć na dietetyczne porady i będziemy zdrowsi. Co w życiu codziennym może nam naprawdę zaszkodzić i jakich porad dietetycznych nie należy słuchać?

czekolada

100% cocoa i 100% smaku w nowej tabliczce z Wawelu

Posted on 20 kwietnia, 202110 czerwca, 2021 by redakcja serwisu

Do portfolio marki Wawel dołączył wyjątkowy produkt – Ekstra Gorzka 100% cocoa – tabliczka stworzona tylko z jednego surowca – certyfikowanego ziarna kakaowca. Dzięki głębokiemu aromatowi ziarna kakaowego odmiany Forastero z Ghany, nowa Ekstra Gorzka zabiera nas w niezwykłą podróż pełną oryginalnych doznań smakowych.

bakalie helio

Wiosenne odchudzanie z bakaliami HELIO So Soft!

Posted on 13 kwietnia, 202114 kwietnia, 2021 by redakcja serwisu

Niestety, błędem wielu osób chcących zgubić nadmiar kilogramów na wiosnę jest drastyczne zmniejszanie liczby kalorii, a to sprzyja niedoborom, które po okresie jesienno-zimowym i tak nam doskwierają. W jakie składniki powinien więc obfitować jadłospis wiosenny?

przepisy na danie

Pomysły na 3 kulinarne arcydzieła, które przygotujesz we własnej kuchni

Posted on 31 marca, 202114 kwietnia, 2021 by redakcja serwisu

W gotowaniu olbrzymią rolę odgrywają detale. Czas, składniki, precyzja, a nawet narzędzia, jakimi się posługujesz – wszystko to wpływa na jakość przygotowywanej potrawy. Z tępym i źle dobranym do produktu nożem, za grubo pokrojonymi składnikami czy nieodpowiednią deską do krojenia proces będzie żmudny, a osiągnięcie sukcesu bardzo trudne. Jak zatem stworzyć danie, które zasłuży na… Continue reading

dobra dieta

5 sposobów na wzbogacenie diety w warzywa i owoce

Posted on 30 marca, 202114 kwietnia, 2021 by redakcja serwisu

Choć zdrowe odżywianie jest w ostatnich latach coraz modniejsze, podstawą menu wielu osób wciąż jest przetworzona żywność, a pełnowartościowe posiłki często bywają zastępowane daniami z fast foodów. Dieta uboga w składniki odżywcze ma negatywny wpływ na zdrowie. Badania pokazują, że przybywa osób otyłych, z chorobami serca i cukrzycą. Zapobieganie chorobom wymaga zbalansowania sposobu odżywiania i… Continue reading

Stronicowanie wpisów

  • Previous
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Next

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?
  • Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?
  • Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?
  • Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?
  • Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?
  • Czym charakteryzuje się ser bacowski?
  • Tradycyjne swojskie wędliny – na czym polega ich fenomen?
  • Nuggets z kurczaka – na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?
  • Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?
  • Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?
  • Czym charakteryzuje się świeże mięso?
  • W jakich dietach występują kiełbasy?
  • Sok z kiszonych warzyw – jakie są jego korzyści dla zdrowia?
  • Czym powinien się cechować dobry catering?
  • Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2025 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme