Nadeszła tak upragniona i wyczekiwana przez wielu z nas wiosna. Chociaż ta pora kojarzy się głównie z kwitnącymi kwiatami i pięknymi słonecznymi dniami, to narazie musimy uzbroić się w cierpliwość i odpowiednio przygotować na ten moment, kiedy będziemy mogli w pełni cieszyć się coraz cieplejszymi dniami. W między czasie wiosenne orzeźwienie pod postacią zastrzyku witamin… Continue reading
Kategoria: Dieta
Dieta SIRT – co ją wyróżnia?
Dieta SIRT, której podstawę stanowią produkty bogate w sirtuiny, zyskała popularność dzięki spektakularnej metamorfozie brytyjskiej piosenkarki Adele. Wzbudza ogromną ciekawość ze względu na bardzo szybkie efekty w postaci utraty wagi, którą zaobserwowaliśmy u gwiazdy. Wciąż zdobywa kolejnych fanów, stając się prawdziwym hitem w menu cateringów dietetycznych. Na czym polega jej fenomen i czym się wyróżnia… Continue reading
Dietetyk dr Hanna Stolińska poleca na wiosnę – 5 roślinnych kategorii produktów
Wiosna to czas, gdy świat budzi się do życia. Zimowe znużenie, zmęczenie i marazm, ustępuje miejsca energii, nowym pomysłom i…zmianom. Taka zmiana z pewnością dotyczyć powinna naszego codziennego jadłospisu – w miejscu rozgrzewających i „ciężkich” dań, pojawiają się teraz „lżejsze” i świeższe składniki. Wiosna to idealny moment na to, by sięgnąć po zdrowe i pełne… Continue reading
To śniadanie jest hitem – czym jest smoothie bowl?
Znudziły Ci się już kanapki na śniadanie? Kulinarny hit, czyli śniadaniowe smoothie bowl sprawi, że poranny posiłek – w tym przypadku porcja nabiału i owoców – będzie ciekawą odmianą, a jednocześnie pyszną i kolorową porcją zdrowej energii. Jakich składników użyć, by wyczarować coś bardzo smakowitego i dającego uczucie sytości na wiele godzin?
Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!
Według szacunków nawet 50 proc. Polaków skarży się na dolegliwości związane z zasypianiem albo wybudza się w nocy. Niestety zły sen może mieć negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia. Jakie mogą być przyczyny tych problemów? Czy w walce z nimi mogą pomóc nam… słodycze?
Dlaczego warto pościć?
Regeneruje i oczyszcza organizm, przynosi ulgę dla układu trawiennego, wzmaga produkcję komórek macierzystych, spala tłuszcz – to tylko niektóre z zalet długotrwałego postu. Mariusz Budrowski, twórca projektu „Odmładzanie na Surowo” przekonuje, że warto pójść krok dalej i nawet na kilka dni zapomnieć o jedzeniu, lub przynajmniej zredukować ilość pożywienia do absolutnego minimum.
Kiełki – dlaczego warto wprowadzić je do codziennego menu
Co łączy buraka, lucernę, jarmuż, pora i słonecznika? To właśnie z tych warzyw powstają pyszne kiełki. Choć małe i niepozorne, to mają ogromną moc – dostarczają składników odżywczych, opóźniają procesy starzenia, wspomagają trawienie i mogą być doskonałym dodatkiem do dań. Jak wykorzystać je w kuchni, aby potrawy były nie tylko zdrowe, ale także smaczne?
Zrównoważone rybołówstwo istnieje. Trzeba tylko podejść do niego mądrze
Jak podaje WWF, zrównoważone rybołówstwo to takie, które ani nie zagraża stabilności samej poławianej populacji ryb, ani nie wpływa znacząco negatywnie na inne elementy ekosystemu morskiego. Coraz więcej firm w Polsce, które sprzedają ryby i owoce morza, stosuje się do wskazówek ekologów.