Procesy produkcyjne w poszczególnych branżach różnią się. Inne są linie technologiczne, inne urządzenia wykorzystywane w działalności, innymi kompetencjami wyróżniają się pracownicy. Zapewne nieczęsto zastanawiamy się, jak powstają wyroby spożywcze i inne artykuły codziennego użytku, a to niewątpliwie ciekawe zagadnienia. A jak to się dzieje, że pyszne, pulchne drożdżowe kule urzekają nie tylko puszystym ciastem, ale i smakowitym nadzieniem?
Niezbędny element wyposażenia zakładu cukierniczego
Popyt na pączki szybuje drastycznie w górę w Tłusty Czwartek, ale w sklepach dostępne są praktycznie na okrągło, przez cały rok. Konsumenci i wielbiciele tych krągłych, smażonych w głębokim tłuszczu, form nie muszą zatem uzbrajać się w cierpliwość i czekać dwanaście miesięcy, by móc pałaszować te słodkie rarytasy. W każdej chwili mogą wstąpić do sklepu lub cukierni, aby zakupić i skonsumować przypominające kule wyroby.
Niektóre natomiast kształtem nawiązują do oponek i pierścieni, ale jednak królują te o tradycyjnej bryle. I przeważnie kryją wewnątrz coś pysznego. Nadzienie. Marmolada, konfitura, budyń, czekolada, twaróg… Dla każdego coś apetycznego. Jaki sprzęt jest jednak potrzebny, by nadzienie w pączku się znalazło? Odpowiedzialna za to jest nadziewarka do pączków.
Urządzenie nieszczególnie imponuje gabarytami, za to dzięki dwóm dyszom precyzyjnie i bez strat aplikuje nadzienie do dwóch sztuk jednocześnie. Nie zajmuje dużo miejsca, jest wydajne, proste w obsłudze, a dodatkowo pozwala utrzymać przestrzeń roboczą w czystości. Niewątpliwie każdy zakład cukierniczy powinien mieć na wyposażeniu nadziewarkę do pączków.
Utrzymanie higieny i porządku kluczowe dla branży spożywczej
Proces nadziewania nie kończy się zatem wygenerowaniem nieporządku ani sterty naczyń do umycia, lecz wiele podmiotów z branży gastronomicznej, w tym zakłady piekarnicze, z takim problemem musi sobie radzić. Jak szybko uprzątnąć blachy, pojemniki czy osprzęt? Nieocenione okażą się specjalistyczne maszyny jak zmywarki Hobart. Zmywanie ręczne ogromu akcesoriów jest czasochłonne i zużywa duże ilości wody, urządzenia zaś są bardziej efektywne.