Masala w języku hindi oznacza przyprawę. Herbata indyjska masala cieszy się niezwykłą popularnością w polskich domach. Nie tylko ze względu na oryginalny smak, ale także korzystne właściwości. Co należy wiedzieć na jej temat?
Herbata indyjska masala – zalety wynikające z jej picia
Herbata indyjska masala ma wiele korzystnych właściwości. Część z nich ma istotny wpływ na zdrowie człowieka. Mowa tutaj o takich aspektach jak działanie:
- antyseptyczne,
- przeciwwirusowe,
- grzybobójcze,
- przeciwbólowe.
Warto również wspomnieć o tym, że dzięki niej będzie można wzmocnić swoją odporność. To także napój, który polecany jest dla osób, jakie chcą utrzymać prawidłową masę ciała. Taka herbatka może być idealnym dopełnieniem dla wieczoru w klimacie indyjskim. Wystarczy jeszcze tylko przygotować indyjskie przekąski i można się bawić ze znajomymi w domu. Kto wie, może będzie to dobra okazja do tego, aby poznać kulturę, która związana jest z tym niesamowitym krajem.
Herbata indyjska masala – co można jej zawdzięczać?
Indyjskie przekąski okazać się mogą niesamowitym fenomenem. Nie brakuje osób, jakie z wielką przyjemnością sięgają po razowe placki paratha, puszyste chlebki Bhatura, smażone chrupiące i pikantne kulki z mąki z ciecierzycy, itd. Warto jednak na chwilę powrócić do herbaty masala, która polecana jest również z tego względu, że:
- korzystnie wpływa na wszelkie dolegliwości związane z hormonami, np. menopauzą,
- herbata indyjska masala poprawia funkcjonowanie wątroby i trzustki, dzięki czemu udaje się zapobiiegać nagłym wyrzutom insuliny,
- doprowadza do redukcji stanów zapalnych, zapobiegając infekcjom układu oddechowego, a nawet jamy ustnej,
- polecana jest również na problemy ze stawami i mięśniami, wspiera w walce z reumatyzmem,
- zapobiega refluksom, tworzeniu się owrzodzeń, wzdęciom,
- poprawia nastrój, jak również wpływa na jasność umysłu,
- wpływa korzystnie na metabolizm i trawienie,
- redukuje stres, zmęczenie psychiczne oraz zmęczenie fizyczne.