Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu
herbata indyjska

Herbata indyjska masala – jakie przypisuje się jej właściwości?

Posted on 6 marca, 2023 by redakcja serwisu

Masala w języku hindi oznacza przyprawę. Herbata indyjska masala cieszy się niezwykłą popularnością w polskich domach. Nie tylko ze względu na oryginalny smak, ale także korzystne właściwości. Co należy wiedzieć na jej temat?

Herbata indyjska masala – zalety wynikające z jej picia

Herbata indyjska masala ma wiele korzystnych właściwości. Część z nich ma istotny wpływ na zdrowie człowieka. Mowa tutaj o takich aspektach jak działanie:

  • antyseptyczne,
  • przeciwwirusowe,
  • grzybobójcze,
  • przeciwbólowe.

Warto również wspomnieć o tym, że dzięki niej będzie można wzmocnić swoją odporność. To także napój, który polecany jest dla osób, jakie chcą utrzymać prawidłową masę ciała. Taka herbatka może być idealnym dopełnieniem dla wieczoru w klimacie indyjskim. Wystarczy jeszcze tylko przygotować indyjskie przekąski i można się bawić ze znajomymi w domu. Kto wie, może będzie to dobra okazja do tego, aby poznać kulturę, która związana jest z tym niesamowitym krajem.

Herbata indyjska masala – co można jej zawdzięczać?

Indyjskie przekąski okazać się mogą niesamowitym fenomenem. Nie brakuje osób, jakie z wielką przyjemnością sięgają po razowe placki paratha, puszyste chlebki Bhatura, smażone chrupiące i pikantne kulki z mąki z ciecierzycy, itd. Warto jednak na chwilę powrócić do herbaty masala, która polecana jest również z tego względu, że:

  • korzystnie wpływa na wszelkie dolegliwości związane z hormonami, np. menopauzą,
  • herbata indyjska masala poprawia funkcjonowanie wątroby i trzustki, dzięki czemu udaje się zapobiiegać nagłym wyrzutom insuliny,
  • doprowadza do redukcji stanów zapalnych, zapobiegając infekcjom układu oddechowego, a nawet jamy ustnej,
  • polecana jest również na problemy ze stawami i mięśniami, wspiera w walce z reumatyzmem,
  • zapobiega refluksom, tworzeniu się owrzodzeń, wzdęciom,
  • poprawia nastrój, jak również wpływa na jasność umysłu,
  • wpływa korzystnie na metabolizm i trawienie,
  • redukuje stres, zmęczenie psychiczne oraz zmęczenie fizyczne.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Jakie mieszanki przypraw warto mieć w kuchni?
  • Producenci wyrobów wędliniarskich – dlaczego warto wybierać lokalnych?
  • Noski wieprzowe – jak wybrać dostawcę?
  • Herbata indyjska masala – jakie przypisuje się jej właściwości?
  • Mąka na pizzę – jaka jest najlepsza?
  • Szklanki do latte macchiato – jak wybrać najlepszą opcję dla Twojego napoju?
  • Catering dietetyczny – dlaczego warto z niego korzystać?
  • Soki ekologiczne – na co zwrócić uwagę przy wyborze producenta?
  • Przepis na pyszne danie z fasolą Borlotti
  • Jak powstaje łosoś wędzony na zimno?
  • Wakacje w Grecji – raj dla miłośników jedzenia. Co warto spróbować?
  • Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
  • Dieta odchudzająca – kiedy warto ją zastosować?
  • Dlaczego warto zdecydować się na catering dietetyczny?
  • W co zapakować jedzenie na wynos?

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2023 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme