Lato mamy w pełni. Kapryśne czy nie, stanowi doskonałą okazję do organizowania licznych plenerowych pikników firmowych. W końcu nie od dziś wiadomo, że sercem każdej firmy są jej pracownicy – zgrani, w pełni zaangażowani i odpowiednio zmotywowani do dalszego działania. A nic tak nie integruje ludzi, jak imprezy firmowe (także i te plenerowe), które są doskonałą okazją do budowania relacji i ich umacniania. Nie bez znaczenia jest tutaj odpowiednio dobrana i zrealizowana usługa cateringowa – przecież nie ma to jak dobra kuchnia, która łagodzi obyczaje i łączy. Jak wyglądać powinna właściwie zaplanowana usługa cateringowa podczas plenerowego pikniku firmowego i na co warto zwrócić tu uwagę?
Logistyka przede wszystkim
Grunt to właściwe planowanie – także, jeśli chodzi o catering. Prawda jest taka, że perfekcyjnie przygotowana potrawa to efekt końcowy szeregu podjętych działań, których podstawą jest właściwa logistyka.
„Dobrze zorganizowana usługa cateringowa to rozpoczęcie procesu planowania już od momentu przyjęcia samego zlecenia” – mówi Damian Wiatrak, dyrektor zarządzający w firmie DELI Catering. „Co ważne, precyzyjne zaplanowanie wszelkich działań pozwoli nam na szybszą reakcję w kontekście realizacji bieżących zadań. Jeśli chodzi o logistykę, ważna jest tutaj nie tylko sama logistyka transportowa, lecz także i rozmieszczenie stref gastronomicznych, ich montaż oraz właściwe zarządzanie zasobami ludzkimi podczas tych czynności” – dodaje.
Profesjonalne zaplecze techniczne
Musimy pamiętać, że na większość pikników firmowych najchętniej wybierana jest otwarta (najczęściej zielona) przestrzeń, która może pomieścić znaczną liczbę osób jednocześnie. Dla firmy cateringowej jest to ogromne wyzwanie – nie dość, że mamy tu do czynienia z mocno zróżnicowanym terenem, to jeszcze nierzadko bez dostępu do bieżącej wody z kapryśnymi warunkami atmosferycznymi w tle. Stąd nie bez znaczenia będzie tu profesjonalne zaplecze techniczne. Dzięki ów niezależnej przestrzeni, uzbrojonej w przyłącze prądowe oraz wodę, obsługa cateringowa z pewnością stanie się bardziej sprawna oraz w pełni profesjonalna.
W trendach siła
Czy trend w usługach cateringowych ma znaczenie? Ogromne i nie należy o nim zapominać! A zatem jaki aktualnie mamy trend w cateringu, jeśli chodzi o plenerowe pikniki firmowe? Moda na „eko” trwa nieprzerwanie od wielu lat – także i na rynku usług cateringowych. Niemniej warto podkreślić, że owy trend obejmuje tu znacznie więcej niż „jedynie” certyfikowane produkty.
„Wraz z firmą Star Event oraz Siedzę na Palecie, postanowiliśmy powołać do życia markę EKO FOR 1000” – mówi Damian Wiatrak. „Zależało nam na stworzeniu czegoś zupełnie nowego na rynku eventów, co stanowiłoby połączenie najlepszej jakości produktów z ekologicznymi aranżacjami meblowymi. Współtworząc projekt EKO FOR 1000 chcieliśmy stworzyć kompleksowy produkt, oparty nie tylko na zdrowym menu, lecz także i ekologicznej scenografii. EKO FOR 1000 to nie tylko dedykowana oferta cateringowa. To także ekologiczne aranżacje meblowe, w skład których wchodzą palety, skrzynie, szpule i baloty słomy. Całość zamykają, na specjalne życzenie klienta, warsztaty kulinarne i nauka zdrowego odżywiania podczas imprezy”.