Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu
wedzony losos

Jak powstaje łosoś wędzony na zimno?

Posted on 13 grudnia, 2022 by redakcja serwisu

Ryby wędzone to prawdziwy przysmak. Bardzo popularną rybą wędzoną, oprócz makreli, jest łosoś. Dodawany do sałatek, sosów lub jako danie główne z warzywami. Łosoś wędzony na zimno świetnie sprawdza się w towarzystwie cytryny, jak i serów, tortilli czy pieczywa. 

Jak przygotować łososia wędzonego na zimno?

Wędzenie to sposób konserwacji ryb, który nadaje im wyjątkowego smaku czy zapachu. Łosoś wędzony na zimno w Gdańsku jest przygotowywany w temperaturze od 8 do 25 stopni Celsjusza. Czas wędzenia jest znacznie dłuższy, niż w przypadku wędzenia ryb na gorąco. Przygotowanie łososia zaczyna się od oczyszczenia go w miarę możliwości z ości. Filety należy opłukać pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie oprószamy solą. Ważne jest, by rybę dobrze obsuszyć. Łososia należy wędzić 6-10 godzin w temperaturze maksymalnej 25 stopni, co jakiś czas otwierając drzwiczki wędzarni, by przewietrzyć wsad. To zapewni dobrą wentylację  i przepływ dymu. Po wędzeniu, ryba powinna przez dobę odpoczywać. Rybacy najczęściej wędzą łososia w temperaturze 14 stopni i proces wędzenia rozkładają na kilka dni. 

Czy warto jeść łososia wędzonego na zimno?

Łosoś jest rybą, która ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Jego spożycie jest zalecane przez lekarzy i dietetyków. Decydując się na kupno wędzonego łososia, warto kupować go ze sprawdzonych źródeł, na przykład Gdańskie Wędzonki. Łosoś jest bogaty w kwasy omega 3 i omega 6, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, hamując rozwój miażdżycy. To bogate źródło jodu, potasu, selenu i cynku, które wpływają korzystnie na cały organizm. Ważnym składnikiem łososia jest żelazo, które wpływa na budowanie naturalnej odporności organizmu. Łosoś to prawdziwa bomba witaminowa. W skutek wędzenia nie dochodzi do zbyt dużego ubytku w witaminach i minerałach. Łosoś jest bogaty w witaminę D, która wzmacnia kości, witaminę A i B1, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Oprócz tego w łososiu znajdziemy również witaminy z grupy B, między innymi B12, która współtworzy czerwone krwinki. W 100 g łososia wędzonego można znaleźć aż 18,3 g białka. 

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Jak myć naczynia w restauracji?
  • Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?
  • Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?
  • Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?
  • Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?
  • Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?
  • Czym charakteryzuje się ser bacowski?
  • Tradycyjne swojskie wędliny – na czym polega ich fenomen?
  • Nuggets z kurczaka – na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?
  • Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?
  • Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?
  • Czym charakteryzuje się świeże mięso?
  • W jakich dietach występują kiełbasy?
  • Sok z kiszonych warzyw – jakie są jego korzyści dla zdrowia?
  • Czym powinien się cechować dobry catering?

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2025 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme