Ryby wędzone to prawdziwy przysmak. Bardzo popularną rybą wędzoną, oprócz makreli, jest łosoś. Dodawany do sałatek, sosów lub jako danie główne z warzywami. Łosoś wędzony na zimno świetnie sprawdza się w towarzystwie cytryny, jak i serów, tortilli czy pieczywa.
Jak przygotować łososia wędzonego na zimno?
Wędzenie to sposób konserwacji ryb, który nadaje im wyjątkowego smaku czy zapachu. Łosoś wędzony na zimno w Gdańsku jest przygotowywany w temperaturze od 8 do 25 stopni Celsjusza. Czas wędzenia jest znacznie dłuższy, niż w przypadku wędzenia ryb na gorąco. Przygotowanie łososia zaczyna się od oczyszczenia go w miarę możliwości z ości. Filety należy opłukać pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie oprószamy solą. Ważne jest, by rybę dobrze obsuszyć. Łososia należy wędzić 6-10 godzin w temperaturze maksymalnej 25 stopni, co jakiś czas otwierając drzwiczki wędzarni, by przewietrzyć wsad. To zapewni dobrą wentylację i przepływ dymu. Po wędzeniu, ryba powinna przez dobę odpoczywać. Rybacy najczęściej wędzą łososia w temperaturze 14 stopni i proces wędzenia rozkładają na kilka dni.
Czy warto jeść łososia wędzonego na zimno?
Łosoś jest rybą, która ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Jego spożycie jest zalecane przez lekarzy i dietetyków. Decydując się na kupno wędzonego łososia, warto kupować go ze sprawdzonych źródeł, na przykład Gdańskie Wędzonki. Łosoś jest bogaty w kwasy omega 3 i omega 6, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, hamując rozwój miażdżycy. To bogate źródło jodu, potasu, selenu i cynku, które wpływają korzystnie na cały organizm. Ważnym składnikiem łososia jest żelazo, które wpływa na budowanie naturalnej odporności organizmu. Łosoś to prawdziwa bomba witaminowa. W skutek wędzenia nie dochodzi do zbyt dużego ubytku w witaminach i minerałach. Łosoś jest bogaty w witaminę D, która wzmacnia kości, witaminę A i B1, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Oprócz tego w łososiu znajdziemy również witaminy z grupy B, między innymi B12, która współtworzy czerwone krwinki. W 100 g łososia wędzonego można znaleźć aż 18,3 g białka.