W każdej kuchni znajdziemy wiele różnego rodzaju przypraw, których zadaniem jest wzbogacenie smaku naszych potraw. Nie wyobrażamy sobie bez nich gotowania, pieczenia czy marynowania, jednak dobór odpowiednich czasami stanowi nie lada wyzwanie. Ciekawą alternatywą jest przyprawa uniwersalna, która sprawdzi się w przypadku wielu różnych dań. Jak wykorzystać przyprawę uniwersalną na co dzień?
Przyprawa zamiast kostki
Kostka rosołowa, gotowe buliony czy wzmacniacze smaku sprawiają, że nasze potrawy smakują sztucznie. Tego rodzaju dodatki nie są najlepszym wyborem dla naszego zdrowia, o które należy dbać między innymi poprzez zbilansowaną, pełnowartościową dietę. Z drugiej strony chętnie sięgamy po różnego typu produkty gotowe, gdyż w naszych daniach bardzo często brakuje nam „czegoś”. Nie jesteśmy jednak w stanie określić, czy chodzi o sól, pieprz, a może jakąś konkretną przyprawę? W takiej sytuacji dobrze jest sięgnąć po przyprawę uniwersalną, która z powodzeniem zastąpi niezdrowe dodatki do potraw.
Do jakich dań można dodać przyprawę uniwersalną?
Przyprawa uniwersalna jest dodatkiem, który wzbogaci smak naszych zup, dań jednogarnkowych czy nawet marynat. Możemy dodać ją do rosołu, bigosu, flaczków, czyli typowych dań kuchni polskiej. Niemniej jednak przyprawa uniwersalna będzie doskonałym wyborem dla osób, które uwielbiają eksperymentować w kuchni. Świetnie sprawdzi się w daniach kuchni włoskiej, na przykład jako dodatek do risotto czy makaronu. Możemy przyprawić nią dania kuchni meksykańskiej, na przykład farsz do burrito. Przyprawa uniwersalna doda smaku także bardzo prostym, nieskomplikowanym daniom, takim jak chociażby smażone kiełbaski czy zapiekanki. Jeśli brakuje nam w kuchni dodatku, który sprawdzi się w niemal każdej sytuacji, warto sięgnąć po przyprawę uniwersalną. Bez względu na to, czy gotowanie stanowi dla nas jedynie obowiązek, czy też jest prawdziwą pasją, przyprawa uniwersalna będzie idealnym uzupełnieniem dań.
Przyprawa w zastępstwie soli
Warto zwrócić uwagę na fakt, iż nasze potrawy często zawierają zbyt dużo soli, której spożycie powinno się ograniczyć do minimum. Przyprawa uniwersalna również zawiera sól, jednak w małych ilościach, dlatego też, korzystając z niej, możemy całkowicie zrezygnować z dosalania dań. Jest to bardzo korzystne rozwiązanie dla osób z nadciśnieniem czy zagrożonych chorobą wieńcową. Pamiętajmy, że najważniejsza jest tutaj profilaktyka, która zaczyna się od kuchni.