Dieta bezglutenowa jest coraz częściej wybieranym stylem odżywania. Niesie ona za sobą wiele korzyści zdrowotnych, które przekonują do wyeliminowania tego składnika z diety nie tylko osoby, które są na niego uczulone.
Dla wielu osób jednym z podstawowych produktów spożywczych jest natomiast chleb. Chcąc ograniczać lub wyeliminować gluten z diety nie trzeba rezygnować z pysznych kanapek z wykorzystaniem dobrego, domowego pieczywa. Aby przygotować zdrowy i pozbawiony alergenów chleb bezglutenowy, należy zacząć od przygotowania zakwasu. Jak zrobić zakwas na chleb?
Sposób przygotowania
Aby przygotować zakwas na chleb bezglutenowy, należy przygotować:
- 400 gram mąki bezglutenowej (np. gryczanej lub ryżowej);
- szklany słoik o pojemności 1l;
- bawełnianą ściereczkę;
- 400 ml wody mocno gazowanej;
- 1 łyżeczkę cukru;
- 1 łyżeczkę soku z cytryny.
Te składniki będą potrzebne, jeżeli chcemy nauczyć się, jak zrobić zakwas na chleb. Słoik, w którym będzie przygotowywany zakwas należy wcześniej wyparzyć. Przygotowanie zakwasu na chleb należy zaplanować na około 72 godziny przed planowanym pieczeniem. Pierwszy etap przygotowania dobrze jest rozpocząć wieczorem. Do wyparzonego słoika należy wsypać 100 gram mąki bezglutenowej, dodać cukier, cytrynę i wodę. Składniki trzeba wymieszać, słoik przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Nad ranem zakwas ponownie należy wymieszać i odstawić ponownie w ciepłe miejsce, a wieczorem trzeba go dokarmić- dodać kolejne 100 gram mąki i wodę. Po 12 godzinach konieczne jest ponowne wymieszanie, a wieczorem kolejne dokarmienie stoma gramami mąki i wodą. Kolejnego ranka warto ponownie przemieszać zakwas. Po około 10 godzinach będzie on gotowy.
Gotowy zakwas na chleb powinien być wyrośnięty i pełen pęcherzyków powietrza.
O czym warto pamiętać ?
Wiedza o tym, jak zrobić zakwas na chleb, nie jest przeszkodą do samodzielnego pieczenia, bo jak widać proces ten nie jest przesadnie skomplikowany. Przed przystąpieniem do pieczenia chleba, warto odłożyć do słoiczka kilka łyżek gęstego ciasta i odstawić do lodówki- posłuży ono jako zakwas do kolejnego wypieku i może być przechowywane nawet przez kilka tygodni.
Jeżeli zakwas mimo upływu kilku dni i regularnego dokarmiania nie rośnie i nie pojawiają się w nim pęcherzyki powietrza, warto dodać do niego kolejną łyżeczkę soku z cytryny i cukru- może to pomóc w uratowaniu zakwasu. Jeżeli natomiast zaczyna się na nim pojawiać pleśń, należy bezwzględnie go wyrzucić, ponieważ nie nadaje się on do użytku, a pleśń stanowi zagrożenie dla zdrowia.
Często przygotowanie domowego zakwasu na chleb nie udaje się za pierwszym razem. Warto jednak ponawiać próby, ponieważ dzięki zakwasowi można przygotować zdrowy, domowy chleb bezglutenowy pozbawiony konserwantów.