Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety. Przyszłe mamy powinny szczególnie dbać o codzienne menu, które pozwoli zachować im dobre samopoczucie i utrzymać formę, jak również zapewni prawidłowy rozwój dziecka. Rozwiązaniem jest dobrze zbilansowana i bogata w cenne składniki dieta, która w pełni zaspokoi potrzeby kobiety w ciąży. Ważnym elementem codziennego menu są kasze. Oprócz zalet odżywczych, mają one wiele cennych właściwości zdrowotnych, wskazanych dla przyszłej mamy, o czym przekonuje Urszula Somow, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
. Dieta kobiet w ciąży powinna być właściwie zbilansowana, tzn. dostarczająca wszystkich niezbędnych dla organizmu matki i dziecka składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. U przyszłych mam zwiększa się w tym czasie zapotrzebowanie na wiele witamin i składników mineralnych, których dobrym źródłem są kasze. Cenne w ciążowej diecie są zatem m.in. kasze gryczana, jęczmienna i jaglana – podkreśla Urszula Somow, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.
W okresie ciąży organizm potrzebuje dodatkowej dawki energii, a także składników odżywczych, m.in. żelaza, jodu, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B, magnezu. Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dla kwasu foliowego, jodu, kwasów omega-3, witaminy D oraz żelaza zalecana jest suplementacja, jednak pozostałe składniki należy dostarczyć wraz z dietą.
Dobrym produktem uzupełniającym ich niedobory są kasze, np. gryczana, jaglana czy pęczak. Ich zrównoważona ilość w codziennej diecie może nie tylko pomóc wyrównać zwiększone zapotrzebowanie na składniki, takie jak magnez, cynk i niektóre witaminy z grupy B, ale także być źródłem wolno uwalniającej się energii, o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu może pomóc stabilizować gospodarkę węglowodanową.
Błonnik zawarty w gruboziarnistych kaszach może pomóc regulować perystaltykę jelit i przy prawidłowym nawodnieniu, przeciwdziałać zaparciom
Jeśli w III trymestrze pojawią się problemy żołądkowo-jelitowe związane z rosnącym i zajmującym coraz więcej miejsca dzieckiem, warto sięgać również po kasze drobniejsze, łatwiej strawne lub kasze zmielone na mąkę, wykorzystując je do przygotowywania placuszków lub innych potraw w prostej do trawienia formie.
Kasze, zwłaszcza gryczana, pęczak, jaglana, ugotowane al dente (nie rozgotowane) sprawdzą się również jako prewencja i leczenie zaburzeń gospodarki glukozy, w tym cukrzycy ciążowej. Kobiety ciężarne nie powinny obawiać się spożywania kaszy połączonej w posiłku z warzywami, chudym źródłem białka (gotowana ryba, mięso, soczewica, fasola) oraz dobrych kwasów tłuszczowych (np. olejem lub orzechami) nawet w drugiej części dnia, np. na późną kolację.
– Pamiętajmy o podstawowej zasadzie, która głosi, że kobieta w ciąży powinna jeść dla dwojga, a nie za dwoje. Całkowita ilość kalorii spożywana w ciągu dnia wymaga dostosowania do zapotrzebowania przyszłej mamy. W okresie ciąży organizm kobiety wystawiony jest na wielką próbę, dlatego należy zwracać szczególną uwagę na to, co jemy, by wraz z pożywieniem zapewnić sobie i dziecku wszystkie niezbędne składniki. Wystrzegajmy się żywności wysoko przetworzonej, bardzo kalorycznej i często pełnej dodatków wzmacniających smak i zapach. Uważajmy na to, aby w tym czasie również nadmiernie się nie przejadać, w czym pomoże jadłospis oparty na produktach niskoprzetworzonych, takich jak kasze. Stosując się do tych reguł nie powinnyśmy mieć problemu z nadmierną podażą kalorii. W razie wątpliwości co do prawidłowych przyrostów w ciąży, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem – dodaje ekspertka kampanii.
Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.