Pieczenie chleba w domowym zaciszu stało się modne. Niepowtarzalny aromat i smak sprawiają, że domowy chleb jest smaczniejszy niż ten kupiony w sklepie. Świeże pieczywo nie ma sobie równych. Można je zjeść z twarożkiem, wędliną, serem czy po prostu z masłem. O jakich zasadach należy pamiętać, piekąc chleb w domu?
Jak wybrać mąkę do pieczenia chleba?
Własna kuchnię można z powodzeniem zamienić w domową piekarnię. Wystarczy odpowiedni przepis, dobrej jakości mąka, drożdże, ewentualnie zakwas i naczynie do wypieku. Najważniejszym sekretem domowego chleba jest wybór odpowiedniej mąki. Mąka do pieczenia chleba powinna mieć typ 650. Jednak najbardziej popularna i uniwersalna jest mąka typu 750-850. Typ mąki to wartość, która pokazuje nam, ile w danej mące znajduje się substancji mineralnych po spaleniu jej w specjalnym piecu.
Pieczywo najlepiej piec, używając mąki o wysokim typie. Mąka pszenna typu graham, czyli typ 1850 nadaje się do wypieku bułek i chleba pełnoziarnistego. Mąka razowa, czyli typu 2000 nadaje się do pieczenia chleba pełnoziarnistego. Ma ona większą zawartość błonnika czy innych składników mineralnych.
Jaka mąką jest najlepsza do pieczenia chleba?
Większość mąk pszennych nadaje się do wypieku chleba. Zawarty w nich gluten sprzyja rośnięciu ciasta i ładnym wypiekom. Dzięki niemu chleb i bułki są puszyste i miękkie. Do wypieku domowego chleba szczególnie sprawdzi się mąka orkiszowa pełnoziarnista. Orkisz to odmiana pszenicy. Jest on bogaty w białko i składniki mineralne. Maka orkiszowa typ 550 i 650 to jasne mąki, które nadają się do wypieku jasnego chleba. Typ 1100 jest mąką, która idealnie nada się do wypieku chleba graham. Pełnoziarniste mąki orkiszowe, czyli typy 2000 i 3000, są doskonałą bazą do przygotowania pełnoziarnistych i mieszanych wypieków.
Obecnie ze względu na panujące mody żywieniowe, a także właściwości zdrowotne, do wypieku chleba używa się także maki ryżowej, kukurydzianej czy mąki gryczanej. Są dodatkowo mąki bezglutenowe.