Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu
pizza jaka make wybrac

Mąka na pizzę – jaka jest najlepsza?

Posted on 3 marca, 2023 by redakcja serwisu

Pizza – włoskie danie, które Polacy chętnie spożywają. Zresztą, nie tylko z przyjemnością zabierają się oni do jej pałaszowania, ale także przyrządzania. Oprócz uwielbianych składników, przyda się mąka, która jest konieczna przy wyrabianiu ciasta.

Mąka na pizzę – co na jej temat należy wiedzieć?

Wszyscy uważają na to, aby gotowe zupy w słoikach były nie tylko smaczne, ale także zawierały jak najmniejszą ilość konserwantów i ulepszaczy. Tak samo starannie powinna zostać wybrana mąka, która będzie wsparciem do przyrządzenia kruchego placka o odpowiedniej lepkości.

Mąka na pizzę decyduje o tym, czy ciasto będzie można w odpowiedni sposób wyrobić. W sklepach bez trudu można znaleźć różnego rodzaju mąki. Czym one się najczęściej różnią? Typem. Należy zwrócić na to uwagę, ponieważ to właśnie tam kryje się podpowiedź, która ułatwi przyrządzenie przysmaku, zbliżonego do oryginału włoskiego. Ta, która jest najczęściej polecana, to typ 00. To właśnie ona ma konsystencję zbliżoną do talku lub pudru, dzięki czemu gwarantuje możliwość uzyskania pożądanego efektu.

Mąka na pizzę – własnoręcznie przyrządzony włoski przysmak

Gotowe zupy w słoikach są bardzo często wybierane z tego względu, że dzięki nim można szybko i sprawnie przyrządzić obiad. Nie zawsze jest czas na jego gotowanie. Jeżeli jednak już się znajdzie, to dobra mąka na pizzę typ 00 będzie podstawą. Do tego przyda się również woda o odpowiedniej twardości, sól morska i drożdże o odpowiedniej kwasowości. Uwaga! Idealne ciasto na pizzę należy wyrabiać przez ok. 30 minut. Dużo? Może, ale jeżeli komuś zależy na tym, aby pizza miała porządne ciasto, będzie dążył do tego, aby ten parametr zachować. Potem pozostanie tylko dobrać odpowiednie dodatki, jakie znajdą się na cieście. Nie ma nic lepszego, niż własnoręcznie przyrządzona pizza. Do tego zadania warto zaangażować innych członków rodziny – w szczególności dzieci, jakie przy wyrabianiu ciasta zawsze się doskonale bawią. 

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Jakie mieszanki przypraw warto mieć w kuchni?
  • Producenci wyrobów wędliniarskich – dlaczego warto wybierać lokalnych?
  • Noski wieprzowe – jak wybrać dostawcę?
  • Herbata indyjska masala – jakie przypisuje się jej właściwości?
  • Mąka na pizzę – jaka jest najlepsza?
  • Szklanki do latte macchiato – jak wybrać najlepszą opcję dla Twojego napoju?
  • Catering dietetyczny – dlaczego warto z niego korzystać?
  • Soki ekologiczne – na co zwrócić uwagę przy wyborze producenta?
  • Przepis na pyszne danie z fasolą Borlotti
  • Jak powstaje łosoś wędzony na zimno?
  • Wakacje w Grecji – raj dla miłośników jedzenia. Co warto spróbować?
  • Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
  • Dieta odchudzająca – kiedy warto ją zastosować?
  • Dlaczego warto zdecydować się na catering dietetyczny?
  • W co zapakować jedzenie na wynos?

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2023 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme