Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu
gotowe sosy

Na co zwrócić uwagę przy wyborze gotowych sosów?

Posted on 11 maja, 202110 czerwca, 2021 by redakcja serwisu

Zarówno w tych w pełni profesjonalnych, jak i naszych domowych kuchniach sosy wykorzystywane są w tym samym celu – aby podkreślić smak ulubionych potraw. Możemy przygotować je samodzielnie lub… skorzystać z gotowej oferty sprawdzonych producentów. Na półkach sklepowych spotkamy niezwykle szeroką gamę tego typu dodatków. Podpowiadamy więc na co warto zwrócić uwagę przy ich wyborze.

Sosy w kuchni pełnią bardzo ważną funkcję. Stanowią niezastąpiony dodatek zarówno do dań serwowanych na ciepło, jak i na zimno. Jeżeli nie mamy czasu na ich własnoręczne przygotowanie watro sięgnąć po odpowiedniki przygotowane przez wyspecjalizowanych w tym kierunku wytwórców. Co ciekawe, pomysłodawcą gotowego sosu w słoiku był słynny francuski kucharz – Auguste Escoffier, który urodził się w 1846 roku. Dzięki jego odkryciu, od ponad stu lat możemy cieszyć się różnorodnością i bogactwem smaków na naszych talerzach! O czym zatem warto pamiętać przed ich zakupem?

Skład, skład i jeszcze raz skład

Im prostszy skład, tym lepiej. Należy pamiętać, że zgodnie z obowiązującymi przepisami, każdy producent ma obowiązek odpowiednio oznakować artykuły spożywcze. Musi on na etykiecie zamieścić informacje dotyczące składników, które znajdują się w danym produkcie – przy czym te, których jest najwięcej opisane są w pierwszej kolejności. To najprostszy sposób, aby ocenić jakość danego produktu. Im bardziej naturalne komponenty, tym lepszy produkt. Warto wybierać takie sosy, które nie posiadają sztucznych konserwantów i aromatów, np. majonezy z portfolio Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”. „Od samego początku naszej działalności wykorzystujemy do produkcji Majonezu Kieleckiego wyłącznie składniki najwyższej jakości. Misją spółdzielni jest to, aby wszystkie produktu były jak najbardziej zbliżone do wzorców sprzed lat a jednocześnie wpisywały się w gusta współczesnych odbiorców. Bardzo nas cieszy to, że jest to coraz wyraźniejszy trend na rynku, a konsumenci zwracają większą uwagę na to co jedzą” – mówi Zbigniew Mojecki, z-ca prezesa ds. handlowych WSP „Społem”.

Dostosowany smak

Na polskim rynku znajdziemy obecnie szeroką gamę smakową gotowych sosów – od warzywnych skierowanych dla wegan, po mięsne, zarówno te urzekające aksamitnością i łagodnością, jak również ostre, wręcz zadziorne w smaku. Nie brak wśród nich również wariantów wywodzących się z kuchni etnicznych np. czosnkowe, cygańskie czy tatarskie. Na tak dużą różnorodność produktów mają wpływ preferencje konsumentów i zmieniające się nawyki żywieniowe. Jeśli myślimy o frytkach to zazwyczaj z ketchupem, jeśli o sałatce warzywnej to obowiązkowo z majonezem. Sos Kielecki czosnkowy lub amerykański doskonale podkreśli smak dań z grilla, zaś wersja cygańska dopełni potrawy kuchni bałkańskiej. Świadectwem zmieniających się zwyczajów kulinarnych Polaków może być bardzo szybko rosnąca popularność produktów dedykowanych dla wegan i wegetarian. W tym kontekście warto wspomnieć o Majonezie Kieleckim roślinnym – powstającym na bazie oleju rzepakowego, białek grochu i aromatycznej musztardy. Jak sama nazwa wskazuje nie posiada on w swoim składzie żadnych składników odzwierzęcych. Jednakże rodzajów gotowych sosów jest o wiele więcej – coś dla siebie znajdą zarówno osoby poszukujące określonych smaków, jak i zwracające uwagę na cechy szczególne produktów – tak jak w przypadku wskazanego powyżej Majonezu Kieleckiego roślinnego.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Wegański majonez – czyli jaki?
  • Czym są suplementy diety? Zastosowanie suplementów oraz jakie wybrać.
  • Studentska – czekolada do nauki?
  • Domowe wyroby wędliniarskie – jak wybrać producenta?
  • Teppanyaki – o czym mowa w praktyce?
  • Dlaczego nie warto lekceważyć bruksizm?
  • Wędliny hiszpańskie – jakie warto znać?
  • Jak wykorzystać w kuchni przyprawę uniwersalną?
  • Deska do serwowania sushi – jakie jeszcze akcesoria są potrzebne do przygotowania tej potrawy?
  • Pomysły na pyszne obiady w 5 minut
  • Dieta z dostawą do domu. Wybieramy najlepszy catering pudełkowy
  • 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba
  • Jesienna przekąska jakiej jeszcze nie było!
  • Jedzenie do pracy – szybkie i łatwe pomysły
  • Światowy Dzień Żywności – co się zmieniło w żywieniu?

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2022 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme