Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu

Kategoria: Odżywianie

pizza jaka make wybrac

Mąka na pizzę – jaka jest najlepsza?

Posted on 3 marca, 2023 by redakcja serwisu

Pizza – włoskie danie, które Polacy chętnie spożywają. Zresztą, nie tylko z przyjemnością zabierają się oni do jej pałaszowania, ale także przyrządzania. Oprócz uwielbianych składników, przyda się mąka, która jest konieczna przy wyrabianiu ciasta.

jaka szklanka do latte

Szklanki do latte macchiato – jak wybrać najlepszą opcję dla Twojego napoju?

Posted on 17 lutego, 2023 by redakcja serwisu

Latte macchiato to napój kawowy, który cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. Wymaga on specjalnych szklanek, które pozwalają na dokładne odmierzenie składników i stworzenie unikalnego efektu warstw w napoju. W tym artykule przyjrzymy się, jakie szklanki do latte macchiato są najlepsze dla Twojego napoju i jakie czynniki warto wziąć pod uwagę podczas wyboru.

soki ekologiczne

Soki ekologiczne – na co zwrócić uwagę przy wyborze producenta?

Posted on 30 grudnia, 2022 by redakcja serwisu

Soki są jednym z ulubionych napojów ludzi. Niestety w sklepach dostępnych jest wiele soków lub nawet udających je nektarów, które są niskiej jakości i nie są korzystne dla naszego zdrowia. Z tego powodu warto przestawić się na soki ekologiczne produkowane z prawdziwych owoców i roślin. Na co zwrócić uwagę przy wyborze ich producenta i gdzie… Continue reading

fasola borlotti

Przepis na pyszne danie z fasolą Borlotti

Posted on 23 grudnia, 2022 by redakcja serwisu

Szukasz pysznego i pożywnego przepisu, który zawiera fasolę Borlotti? Trafiłeś we właściwe miejsce! W tym wpisie omówimy przepis, które jest idealny na każdą okazję. Potrawa jest łatwa do wykonania i ma niesamowity smak. Na co więc czekasz? Zacznij gotować!

wedzony losos

Jak powstaje łosoś wędzony na zimno?

Posted on 13 grudnia, 2022 by redakcja serwisu

Ryby wędzone to prawdziwy przysmak. Bardzo popularną rybą wędzoną, oprócz makreli, jest łosoś. Dodawany do sałatek, sosów lub jako danie główne z warzywami. Łosoś wędzony na zimno świetnie sprawdza się w towarzystwie cytryny, jak i serów, tortilli czy pieczywa. 

domowe pieczenie chleba

Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?

Posted on 7 grudnia, 2022 by redakcja serwisu

Pieczenie chleba w domowym zaciszu stało się modne. Niepowtarzalny aromat i smak sprawiają, że domowy chleb jest smaczniejszy niż ten kupiony w sklepie. Świeże pieczywo nie ma sobie równych. Można je zjeść z twarożkiem, wędliną, serem czy po prostu z masłem. O jakich zasadach należy pamiętać, piekąc chleb w domu?

zdrowe odzywianie

Jakie pić świeżo wyciskane soki, by wzmocnić swój organizm?

Posted on 12 września, 202212 września, 2022 by redakcja serwisu

Owoce i warzywa to źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Spożywane w postaci soków gwarantują dużą zawartość wartościowych składników i wysoką przyswajalność. Przekonaj się, jakie napoje będą idealne do tworzenia odżywczych koktajli, wzmacniających cały organizm.

olej kokosowy

Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno – czym się wyróżnia?

Posted on 29 sierpnia, 202229 sierpnia, 2022 by redakcja serwisu

W ostatnim czasie olej kokosowy znacznie zyskał na popularności. Można wykorzystać go zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Chwalony jest on za jego prozdrowotne właściwości. Czym charakteryzuje się olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno? Gdzie znajduje swoje zastosowanie? Podpowiadamy.

chleb

Jak zrobić szybki zakwas na chleb bezglutenowy?

Posted on 26 sierpnia, 2022 by redakcja serwisu

Dieta bezglutenowa jest coraz częściej wybieranym stylem odżywania. Niesie ona za sobą wiele korzyści zdrowotnych, które przekonują do wyeliminowania tego składnika z diety nie tylko osoby, które są na niego uczulone.  Dla wielu osób jednym z podstawowych produktów spożywczych jest natomiast chleb. Chcąc ograniczać lub wyeliminować gluten z diety nie trzeba rezygnować z pysznych kanapek z… Continue reading

weganski majonez

Wegański majonez – czyli jaki?

Posted on 19 sierpnia, 2022 by redakcja serwisu

Wegański majonez to świetna alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Wszystko ze względu na fakt, że jest on o wiele zdrowszy. Czym wyróżnia się tego typu alternatywa? Specjaliści wyjaśniają.

Stronicowanie wpisów

  • Previous
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Next

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?
  • Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?
  • Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?
  • Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?
  • Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?
  • Czym charakteryzuje się ser bacowski?
  • Tradycyjne swojskie wędliny – na czym polega ich fenomen?
  • Nuggets z kurczaka – na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?
  • Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?
  • Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?
  • Czym charakteryzuje się świeże mięso?
  • W jakich dietach występują kiełbasy?
  • Sok z kiszonych warzyw – jakie są jego korzyści dla zdrowia?
  • Czym powinien się cechować dobry catering?
  • Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2025 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme