Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu

Kategoria: Odżywianie

ciasta wielkanocne

Tradycyjne desery świąteczne na wielkanocnym stole

Posted on 2 kwietnia, 202114 kwietnia, 2021 by redakcja serwisu

Większość z nas nie wyobraża sobie Świąt bez własnoręcznie przygotowywanych domowych wypieków. Klasyczne desery, takie jak sernik, babka czy pascha, wpisane są w polskie tradycje wielkanocne i sprawiają, że spędzanie czasu w rodzinnym gronie staje się jeszcze przyjemniejsze i bardzo smaczne. Poniżej prezentujemy kilka przepisów, które z pewnością przypadną do gustu naszym najbliższym.

domowe jedzenie

To jest nasz drób – nowe, smaczne działania i podsumowanie 2020

Posted on 2 kwietnia, 202114 kwietnia, 2021 by redakcja serwisu

W ubiegłym roku rozpoczęły się działania informacyjno-promocyjne przybliżające temat różnych gatunków drobiu, ich wykorzystania w kuchni oraz wysokich standardów bezpieczeństwa i jakości europejskiego mięsa drobiowego. W 2021 roku  będziemy kontynuować zainicjowane akcje, jak również przygotowaliśmy  nowości.

gotowanie

Mniej nie znaczy gorzej – o wielkanocnym gotowaniu słów kilka

Posted on 2 kwietnia, 202114 kwietnia, 2021 by redakcja serwisu

Zaczyna się dość niewinnie. Od zakupu kilku kolorowych jajek, patery na ciasto z króliczkiem i zrobienia w głowie, tak na szybko, listy gości przy wielkanocnym stole. Aż nagle budzimy się w samym środku świątecznej bitwy, gotując żurek, doprawiając jedną ręką bigos, a drugą sprawdzając stan pieczonego pasztetu. Ale to nie wszystko – w kolejce czekają… Continue reading

wlasciwosci kaszy

O glifosacie w kaszach jaglanych – najnowsze badania Fundacji Konsumentów

Posted on 31 marca, 202114 kwietnia, 2021 by redakcja serwisu

Dziś ukazał się raport pt. „Konsumenci testują: Kasza jaglana – czy zawiera glifosat?”. Zawiera on wyniki kolejnego badania kasz jaglanych pod kątem obecności szkodliwego glifosatu. Raport opublikowała Fundacja Konsumentów we współpracy z Instytutem Spraw Obywatelskich. Czy producenci kasz jaglanych poprawili jakość swoich produktów?

wlasciwosci sera

Międzynarodowy Dzień Sera – sprawdź, czego nie wiedziałeś o serze!

Posted on 27 marca, 202114 kwietnia, 2021 by redakcja serwisu

Ile litrów mleka potrzeba, by wyprodukować kilogram żółtego sera? Który kraj produkuje najwięcej nabiału na świecie? Czy wiesz, że produkuje się sery z mleka m.in. wielbłądów, alpak, osłów i koni? Z okazji Międzynarodowego Dnia Sera, który obchodzimy 27 marca, przedstawiamy najciekawsze fakty o produkcji sera.

przepis na gofry

Te gofry pokochają wszyscy – sprawdź, jak przyrządzić je samodzielnie

Posted on 24 marca, 202114 kwietnia, 2021 by redakcja serwisu

W najbliższy czwartek – 25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Przysmak ten, wywodzący się z Belgii, podbił już cały świat. W Polsce świeże gofry najczęściej można kupić w budkach ciągnących się wzdłuż deptaków charakterystycznych dla wakacyjnych kurortów, a także w objazdowych food truckach. Na pewno znajdziemy je też w regularnym menu każdej kawiarni czy cukierni. Jednak… Continue reading

bialko serwatkowe

Białko serwatkowe – superfood z mleka. 5 faktów na temat białka serwatkowego

Posted on 22 marca, 202114 kwietnia, 2021 by redakcja serwisu

Terminem superfoods określane są produkty pochodzenia naturalnego, bogate w składniki odżywcze, które mają korzystny wpływ na organizm człowieka.

przepis na salatke

Wiosna w kuchni! Poznaj sezonowe must have

Posted on 17 marca, 202114 kwietnia, 2021 by redakcja serwisu

Intensywniejsze promienie słońca sprawiają, że z niecierpliwością zaczynamy rozglądać się za oznakami wiosny. Z utęsknieniem czekamy aż zazieleni się nie tylko za oknem, ale także na naszych talerzach. Bo przecież zmiany w przyrodzie powodują też odmianę w naszej kuchni. Już wkrótce na stoły trafią sezonowe warzywa. Sprawdź, czego nie możesz przegapić, zwłaszcza, że niektóre z… Continue reading

Stronicowanie wpisów

  • Previous
  • 1
  • …
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?
  • Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?
  • Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?
  • Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?
  • Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?
  • Czym charakteryzuje się ser bacowski?
  • Tradycyjne swojskie wędliny – na czym polega ich fenomen?
  • Nuggets z kurczaka – na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?
  • Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?
  • Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?
  • Czym charakteryzuje się świeże mięso?
  • W jakich dietach występują kiełbasy?
  • Sok z kiszonych warzyw – jakie są jego korzyści dla zdrowia?
  • Czym powinien się cechować dobry catering?
  • Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2025 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme