Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu
olej kokosowy

Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno – czym się wyróżnia?

Posted on 29 sierpnia, 202229 sierpnia, 2022 by redakcja serwisu

W ostatnim czasie olej kokosowy znacznie zyskał na popularności. Można wykorzystać go zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Chwalony jest on za jego prozdrowotne właściwości. Czym charakteryzuje się olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno? Gdzie znajduje swoje zastosowanie? Podpowiadamy.

Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno – charakterystyka

Ten rodzaj oleju kokosowego uważany jest za niezwykle zdrowy. Posiada on w swoim składzie specyficzne cząsteczki tłuszczu – trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli MCT. Jego właściwości sprawiają, że polecany jest on osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Warto jednak wiedzieć, że skład oleju kokosowego jest w dużym stopniu uzależniony od sposobu jego pozyskiwania. Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno uważany jest na najbardziej zdrową odmianę.

Jest on pozyskiwany z wykorzystaniem metod mechanicznych. Poddaje się go sedymentacji, czyli oddzielaniu cieczy i cząstek stałych, tłoczeniu i filtracji lub wirowaniu. W temperaturze do 26 stopni ma on postać stałą. Upłynnia się po wzroście temperatury. Charakteryzuje się on przyjemnym, kokosowym zapachem, jednak należy wiedzieć, że zazwyczaj ma krótką datę przydatności i jest droższy oleju rafinowanego.

Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno – zastosowanie

Oprócz walorów smakowych znajduje on także swoje zastosowanie w pielęgnacji. Jego unikalne właściwości przyspieszają gojenie się ran, łagodzą oparzenia oraz redukują stany zapalne w organizmie. Jako kosmetyk wykorzystywany jest w formie kremu na twarz. Dzięki właściwościom nawilżającym wygładza skórę. Posiada on także działanie antybakteryjne. Z tego powodu często wykorzystywany jest w walce z trądzikiem.

Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno jest także używany do pielęgnacji włosów. Dogłębnie nawilża on skórę głowy przez wchłania się w łuski włosów dodatkowo je wzmacniając. Nie zapominać możemy także o wykorzystaniu go w kuchni. Tam sprawdzą się także inne rodzaje olejów, jak np. olej z czarnuszki.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Jakie mieszanki przypraw warto mieć w kuchni?
  • Producenci wyrobów wędliniarskich – dlaczego warto wybierać lokalnych?
  • Noski wieprzowe – jak wybrać dostawcę?
  • Herbata indyjska masala – jakie przypisuje się jej właściwości?
  • Mąka na pizzę – jaka jest najlepsza?
  • Szklanki do latte macchiato – jak wybrać najlepszą opcję dla Twojego napoju?
  • Catering dietetyczny – dlaczego warto z niego korzystać?
  • Soki ekologiczne – na co zwrócić uwagę przy wyborze producenta?
  • Przepis na pyszne danie z fasolą Borlotti
  • Jak powstaje łosoś wędzony na zimno?
  • Wakacje w Grecji – raj dla miłośników jedzenia. Co warto spróbować?
  • Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
  • Dieta odchudzająca – kiedy warto ją zastosować?
  • Dlaczego warto zdecydować się na catering dietetyczny?
  • W co zapakować jedzenie na wynos?

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2023 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme