Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu
olej kokosowy

Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno – czym się wyróżnia?

Posted on 29 sierpnia, 202229 sierpnia, 2022 by redakcja serwisu

W ostatnim czasie olej kokosowy znacznie zyskał na popularności. Można wykorzystać go zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Chwalony jest on za jego prozdrowotne właściwości. Czym charakteryzuje się olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno? Gdzie znajduje swoje zastosowanie? Podpowiadamy.

Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno – charakterystyka

Ten rodzaj oleju kokosowego uważany jest za niezwykle zdrowy. Posiada on w swoim składzie specyficzne cząsteczki tłuszczu – trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli MCT. Jego właściwości sprawiają, że polecany jest on osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Warto jednak wiedzieć, że skład oleju kokosowego jest w dużym stopniu uzależniony od sposobu jego pozyskiwania. Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno uważany jest na najbardziej zdrową odmianę.

Jest on pozyskiwany z wykorzystaniem metod mechanicznych. Poddaje się go sedymentacji, czyli oddzielaniu cieczy i cząstek stałych, tłoczeniu i filtracji lub wirowaniu. W temperaturze do 26 stopni ma on postać stałą. Upłynnia się po wzroście temperatury. Charakteryzuje się on przyjemnym, kokosowym zapachem, jednak należy wiedzieć, że zazwyczaj ma krótką datę przydatności i jest droższy oleju rafinowanego.

Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno – zastosowanie

Oprócz walorów smakowych znajduje on także swoje zastosowanie w pielęgnacji. Jego unikalne właściwości przyspieszają gojenie się ran, łagodzą oparzenia oraz redukują stany zapalne w organizmie. Jako kosmetyk wykorzystywany jest w formie kremu na twarz. Dzięki właściwościom nawilżającym wygładza skórę. Posiada on także działanie antybakteryjne. Z tego powodu często wykorzystywany jest w walce z trądzikiem.

Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno jest także używany do pielęgnacji włosów. Dogłębnie nawilża on skórę głowy przez wchłania się w łuski włosów dodatkowo je wzmacniając. Nie zapominać możemy także o wykorzystaniu go w kuchni. Tam sprawdzą się także inne rodzaje olejów, jak np. olej z czarnuszki.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?
  • Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?
  • Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?
  • Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?
  • Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?
  • Czym charakteryzuje się ser bacowski?
  • Tradycyjne swojskie wędliny – na czym polega ich fenomen?
  • Nuggets z kurczaka – na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?
  • Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?
  • Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?
  • Czym charakteryzuje się świeże mięso?
  • W jakich dietach występują kiełbasy?
  • Sok z kiszonych warzyw – jakie są jego korzyści dla zdrowia?
  • Czym powinien się cechować dobry catering?
  • Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2025 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme