W ostatnim czasie olej kokosowy znacznie zyskał na popularności. Można wykorzystać go zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Chwalony jest on za jego prozdrowotne właściwości. Czym charakteryzuje się olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno? Gdzie znajduje swoje zastosowanie? Podpowiadamy.
Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno – charakterystyka
Ten rodzaj oleju kokosowego uważany jest za niezwykle zdrowy. Posiada on w swoim składzie specyficzne cząsteczki tłuszczu – trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli MCT. Jego właściwości sprawiają, że polecany jest on osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Warto jednak wiedzieć, że skład oleju kokosowego jest w dużym stopniu uzależniony od sposobu jego pozyskiwania. Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno uważany jest na najbardziej zdrową odmianę.
Jest on pozyskiwany z wykorzystaniem metod mechanicznych. Poddaje się go sedymentacji, czyli oddzielaniu cieczy i cząstek stałych, tłoczeniu i filtracji lub wirowaniu. W temperaturze do 26 stopni ma on postać stałą. Upłynnia się po wzroście temperatury. Charakteryzuje się on przyjemnym, kokosowym zapachem, jednak należy wiedzieć, że zazwyczaj ma krótką datę przydatności i jest droższy oleju rafinowanego.
Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno – zastosowanie
Oprócz walorów smakowych znajduje on także swoje zastosowanie w pielęgnacji. Jego unikalne właściwości przyspieszają gojenie się ran, łagodzą oparzenia oraz redukują stany zapalne w organizmie. Jako kosmetyk wykorzystywany jest w formie kremu na twarz. Dzięki właściwościom nawilżającym wygładza skórę. Posiada on także działanie antybakteryjne. Z tego powodu często wykorzystywany jest w walce z trądzikiem.
Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno jest także używany do pielęgnacji włosów. Dogłębnie nawilża on skórę głowy przez wchłania się w łuski włosów dodatkowo je wzmacniając. Nie zapominać możemy także o wykorzystaniu go w kuchni. Tam sprawdzą się także inne rodzaje olejów, jak np. olej z czarnuszki.