Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu
przepis na gofry

Te gofry pokochają wszyscy – sprawdź, jak przyrządzić je samodzielnie

Posted on 24 marca, 202114 kwietnia, 2021 by redakcja serwisu

W najbliższy czwartek – 25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Przysmak ten, wywodzący się z Belgii, podbił już cały świat. W Polsce świeże gofry najczęściej można kupić w budkach ciągnących się wzdłuż deptaków charakterystycznych dla wakacyjnych kurortów, a także w objazdowych food truckach. Na pewno znajdziemy je też w regularnym menu każdej kawiarni czy cukierni. Jednak przy odrobinie wolnego czasu i chęci te pyszne, chrupiące i pulchne wafle możemy przyrządzić samodzielnie w domu.

Gofry, obok naleśników, omletów i tostów, to bardzo uniwersalne danie, szybkie w przygotowaniu – idealne na rodzinne śniadanie lub deser. Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a możliwość tworzenia własnych kompozycji za pomocą różnorodnych dodatków sprawia, że gofr dawno przestał się już kojarzyć jedynie z cukrem pudrem, dżemem czy bitą śmietaną. Można je jeść również w wersji wytrawnej, na zimno lub ciepło
– w każdej smakują dobrze i każdej trudno jest się oprzeć.

Gofry na milion sposobów? Wystarczy dobrze przyrządzone ciasto, a dodatki pozostawcie waszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Poznajcie różne oblicza gofrów, oto kilka z nich:

Śniadanie w amerykańskim stylu

Macie ochotę na typowe amerykańskie śniadanie? Nic prostszego! Choć początkowo połączenie słonego, wędzonego boczku z syropem klonowym i słodkimi goframi może wydawać się nietrafione, to wystarczy jeden gryz i można dać się uwieść, już po jednym gryzie przekonacie się, że to jednak strzał w dziesiątkę. Do śniadania można dodać jeszcze jajko sadzone, koniecznie z płynnym żółtkiem. Jest jedna uwaga – te gofry uzależniają!

Składniki:

Gofry:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka Mazurski Smak UHT 3,2%
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła extra Mazurski Smak
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 6 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • wiórki zimnego masła extra Mazurski Smak

Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej miksujemy mleko, masło i jajka. Wsypujemy do niej suche składniki i jeszcze raz miksujemy. Ciasto odstawiamy na około 10 minut. Boczek smażymy na chrupko na patelni. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smażymy gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy. Gotowe gofry rozkładamy na dwa talerze, a następnie kładziemy na nich bekon. Każdą porcję polewamy 2 łyżkami syropu klonowego i posypujemy wiórkami masła.

Słodka klasyka z czekoladową nutką

Jak zrobić gofry czekoladowe, które są idealnie chrupiące i dłużej zachowują świeżość. Wystarczy dodać do nich kefir! W takiej wersji świetnie współgrają z bitą śmietaną i świeżymi owocami np. truskawkami, bananami lub borówkami. Z pewnością pokochają je dzieci.

Składniki:

  • 450 g kefiru Milko
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g masła extra Łaciate
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z kefirem i masłem. Białka ubijamy na sztywno. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, cukry, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki powoli wsypujemy do mokrych, ciągle mieszając. Następnie delikatnie dodajemy do masy ubite białka. Pieczemy gofry w rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Wegański majonez – czyli jaki?
  • Czym są suplementy diety? Zastosowanie suplementów oraz jakie wybrać.
  • Studentska – czekolada do nauki?
  • Domowe wyroby wędliniarskie – jak wybrać producenta?
  • Teppanyaki – o czym mowa w praktyce?
  • Dlaczego nie warto lekceważyć bruksizm?
  • Wędliny hiszpańskie – jakie warto znać?
  • Jak wykorzystać w kuchni przyprawę uniwersalną?
  • Deska do serwowania sushi – jakie jeszcze akcesoria są potrzebne do przygotowania tej potrawy?
  • Pomysły na pyszne obiady w 5 minut
  • Dieta z dostawą do domu. Wybieramy najlepszy catering pudełkowy
  • 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba
  • Jesienna przekąska jakiej jeszcze nie było!
  • Jedzenie do pracy – szybkie i łatwe pomysły
  • Światowy Dzień Żywności – co się zmieniło w żywieniu?

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2022 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme