Japońskie restauracje cieszą się coraz większą popularnością. Wyróżniają się wyjątkowym sposobem podawania dań, orientalnym smakiem potraw i jedynym w swoim rodzaju ceremoniałem w trakcie serwowania niektórych potraw. Czym właściwie jest teppanyaki? Na czym polega wyjątkowość tego show i czy warto się wybrać do japońskiej restauracji, żeby zobaczyć go na żywo?
Co to jest teppanyaki?
Teppanyaki, czasem spotykane jako teppan-yaki wywodzi się z krajów azjatyckich i jest bardzo specyficznym sposobem przyrządzania i podawania niektórych potraw. Swoją nazwę wzięło od narzędzi, które są przy tym wykorzystywane, czyli nagrzanej płyty do smażenia.
W dobrych restauracjach zamawianie teppanyaki wiąże się z zapisaniem na profesjonalne show, z wykwalifikowanym kucharzem. Ten prezentuje swoje umiejętności szybkiego krojenia, przerzucania składników i doprawiania dań z nonszalancją godną aktora lub artysty cyrkowego. Żeby zobaczyć to na własne oczy, nie trzeba wyjeżdżać do Japonii, wystarczy odwiedzić restaurację oferującą występ teppanyaki w Tychach lub w innym mieście.
Na czym dokładnie polega teppanyaki?
Tajemnica teppanyaki tkwi w nagrzanej do 400 stopni Celsjusza płycie, która umożliwia szybkie przygotowanie wybranych składników tak, żeby nie utraciły swojej świeżości i soczystości. Potrawy przygotowywane na tym specyficznym rodzaju grilla, smaży się na oczach klientów, a następnie serwuje prosto na ich talerze. W ten sposób każdy klient może żywo uczestniczyć w przygotowaniu swojego zamówienia, porozmawiać z kucharzem i podziwiać jego sprawne ruchy w trakcie show. Niektóre występy wzbogacone są imponującym dodatkiem ognia i innych efektów specjalnych. Show może trwać nawet kilka godzin.
Co jeszcze warto wiedzieć o teppanyaki?
W większości restauracji show teppanyaki odbywa się tylko po wcześniejszej rezerwacji i z uwzględnieniem minimalnej liczby uczestników, wskazanych w regulaminie restauracji. Goście wspólnie wybierają menu na wieczór, a także pasujące do niego trunki.