Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu
sushi

Teppanyaki – o czym mowa w praktyce?

Posted on 20 kwietnia, 2022 by redakcja serwisu

Japońskie restauracje cieszą się coraz większą popularnością. Wyróżniają się wyjątkowym sposobem podawania dań, orientalnym smakiem potraw i jedynym w swoim rodzaju ceremoniałem w trakcie serwowania niektórych potraw. Czym właściwie jest teppanyaki? Na czym polega wyjątkowość tego show i czy warto się wybrać do japońskiej restauracji, żeby zobaczyć go na żywo?

Co to jest teppanyaki?

Teppanyaki, czasem spotykane jako teppan-yaki wywodzi się z krajów azjatyckich i jest bardzo specyficznym sposobem przyrządzania i podawania niektórych potraw. Swoją nazwę wzięło od narzędzi, które są przy tym wykorzystywane, czyli nagrzanej płyty do smażenia.

W dobrych restauracjach zamawianie teppanyaki wiąże się z zapisaniem na profesjonalne show, z wykwalifikowanym kucharzem. Ten prezentuje swoje umiejętności szybkiego krojenia, przerzucania składników i doprawiania dań z nonszalancją godną aktora lub artysty cyrkowego. Żeby zobaczyć to na własne oczy, nie trzeba wyjeżdżać do Japonii, wystarczy odwiedzić restaurację oferującą występ teppanyaki w Tychach lub w innym mieście.

Na czym dokładnie polega teppanyaki?

Tajemnica teppanyaki tkwi w nagrzanej do 400 stopni Celsjusza płycie, która umożliwia szybkie przygotowanie wybranych składników tak, żeby nie utraciły swojej świeżości i soczystości. Potrawy przygotowywane na tym specyficznym rodzaju grilla, smaży się na oczach klientów, a następnie serwuje prosto na ich talerze. W ten sposób każdy klient może żywo uczestniczyć w przygotowaniu swojego zamówienia, porozmawiać z kucharzem i podziwiać jego sprawne ruchy w trakcie show. Niektóre występy wzbogacone są imponującym dodatkiem ognia i innych efektów specjalnych. Show może trwać nawet kilka godzin.

Co jeszcze warto wiedzieć o teppanyaki?

W większości restauracji show teppanyaki odbywa się tylko po wcześniejszej rezerwacji i z uwzględnieniem minimalnej liczby uczestników, wskazanych w regulaminie restauracji. Goście wspólnie wybierają menu na wieczór, a także pasujące do niego trunki.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Catering dietetyczny – dlaczego warto z niego korzystać?
  • Soki ekologiczne – na co zwrócić uwagę przy wyborze producenta?
  • Przepis na pyszne danie z fasolą Borlotti
  • Jak powstaje łosoś wędzony na zimno?
  • Wakacje w Grecji – raj dla miłośników jedzenia. Co warto spróbować?
  • Mąka do pieczenia chleba – jaką wybrać?
  • Dieta odchudzająca – kiedy warto ją zastosować?
  • Dlaczego warto zdecydować się na catering dietetyczny?
  • W co zapakować jedzenie na wynos?
  • Chyba każdy z nas co najmniej raz w życiu słyszał coś o superfood’s. Czym one właściwie są?
  • Jakie pić świeżo wyciskane soki, by wzmocnić swój organizm?
  • Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno – czym się wyróżnia?
  • Jak zrobić szybki zakwas na chleb bezglutenowy?
  • Wegański majonez – czyli jaki?
  • Czym są suplementy diety? Zastosowanie suplementów oraz jakie wybrać.

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2023 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme