Wakacje w Grecji to gwarancja nie tylko pięknej pogody, czy zapierających dech w piersiach widoków, ale również doskonałej kuchni. Można wręcz powiedzieć, że wycieczka do Grecji nie byłaby kompletna bez skosztowania tutejszych wyśmienitych potraw. Nie bez powodu kraj ten to raj dla miłośników jedzenia. Co warto spróbować, będąc na wakacjach w Grecji? Podpowiadamy.
Wakacje w Grecji – gyros
Trudno wyobrazić sobie w wakacje w Grecji bez spróbowania tutejszego gyrosa. Choć potrawę tę można obecnie zjeść praktycznie na całym świecie, to tylko w Grecji smakuje tak dobrze. Mięso wieprzowe, z kurczaka lub cielęce opiekane jest na specjalnym rożnie wokół pionowej osi. Potrawę tą podaje się z frytkami i sosem tzatziki, który również jest bardzo popularny w tym regionie. Dodawane są do niej także świeże warzywa.
Gyros grecki różni się od arabskiej shaormy czy tureckiego kebaba, ponieważ w Grecji kawałki mięsa podaje się w kawałku chleba pita. Wybierając się do Grecji, korzystając z ofert serwisu https://www.traveligo.pl/, warto spróbować tego dania. Najlepiej jednak wybierać małe lokalne restauracje lub budki specjalizujące się wyłącznie w tej potrawie.
Zobacz także: Urlop w Egipcie – wakacje aktywne czy leniwe? – Dbaj o zdrowie (dbajozdrowie24.pl)
Wakacje w Grecji – mousaka
Spędzając wakacje w Grecji, warto spróbować również tradycyjnej mousaki. To jedno z najpopularniejszych greckich dań, dlatego dostępne jest w większości restauracji. Sposób przyrządzania tej potrawy różni się w poszczególnych regionach, lecz jego baza zawsze pozostaje taka sama. Są nią bakłażany, pomidory i mięso mielone. Z kolei górną warstwę dania stanowi sos beszamelowy posypany serem żółtym. Mousaka zapiekana jest w piecu.
Wakacje w Grecji – horiatki
Niezależnie od tego, czy spędzamy wakacje na Zakynthos, czy w Grecji kontynentalnej, warto spróbować popularnej w tym kraju sałatki horiatiki. Można jeść ją zarówno solo, jak i jako dodatek do innych dań. W podstawowej wersji wykonywana jest z pomidorów, ogórków i oliwy z oliwek doprawionych solą. Do tej prostej bazy można jednak dodawać swoje składniki, na przykład ser feta, oliwki czy czerwoną cebulę.
Wakacje w Grecji – dolmades
Spędzając urlop w Grecji, nie sposób nie skosztować tradycyjnej potrawy kuchni śródziemnomorskiej jaką jest dolmades. Danie to przypomina nieco nasze gołąbki, jednak farsz jest zawijany w liście winogron. Dlatego też dolmades jest mniejsze od gołąbków. Tradycyjnie potrawa wykonywana jest z cielęciną, jednak obecnie dostępne są również wersje wegetariańskie z farszem ryżowym. Mięsna opcja podawana jest na ciepło z sosem. Wegetariańska zaś na zimno z sosem na bazie oliwy i soku cytrynowego.
1 thought on “Wakacje w Grecji – raj dla miłośników jedzenia. Co warto spróbować?”