Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu
bakalie helio

Wiosenne odchudzanie z bakaliami HELIO So Soft!

Posted on 13 kwietnia, 202114 kwietnia, 2021 by redakcja serwisu

Niestety, błędem wielu osób chcących zgubić nadmiar kilogramów na wiosnę jest drastyczne zmniejszanie liczby kalorii, a to sprzyja niedoborom, które po okresie jesienno-zimowym i tak nam doskwierają. W jakie składniki powinien więc obfitować jadłospis wiosenny?

Błonnik pokarmowy w suszonych śliwkach HELIO So Soft!

Przede wszystkim błonnik pokarmowy, który przyspiesza metabolizm i pozytywnie wpływa na procesy trawienne regulując pracę jelit i zapobiegając zaparciom. Tym samym błonnik wspomaga odchudzanie. [1] Jego dobrym źródłem jest żurawina i śliwki HELIO So Soft! I to, co je wyróżnia, to nie tylko fakt, że są bez konserwantów, ale również to, że są niezwykle miękkie i mięsiste. Trochę jakbyśmy jedli świeże śliwki, na które póki co musimy jeszcze poczekać. Oprócz błonnika śliwki suszone stanowią też dobre źródło witaminy B6, która między innymi zwiększa przyswajalność magnezu. A to właśnie ten makroelement jest szczególnie niedoborowy po zimie.

Magnez dobry na wszystko

I właśnie magnez to drugi ważny składnik w jadłospisie odchudzającym na wiosnę. Gdzie można znaleźć magnez? Przede wszystkim w pestkach dyni HELIO Natura, ale jego dobrym źródłem są też figi HELIO So Soft! Magnez to kluczowy element w diecie odchudzającej, ponieważ to składnik ponad 300 enzymów, między innymi enzymów uczestniczących w przemianach węglowodanów, a także metabolizmie tłuszczów. Bierze również udział w biosyntezie białka, czy przewodnictwie nerwowym oraz kurczliwości mięśni. Tym samym jest niezbędny podczas uprawiania aktywności fizycznej [2].

Odporność z witaminy C

Przy komponowaniu diety wiosennej – odchudzającej należy zwrócić także uwagę na witaminę C, która jest bardzo silnym antyoksydantem wpływającym korzystnie między innymi na odporność organizmu. Po zimie organizm jest też osłabiony, a odchudzanie stanowi dla niego dodatkowe obciążenie. Warto więc z tego powodu zwiększyć ilość witaminy C w diecie [3]. Jej dobrym źródłem są na przykład morele HELIO So Soft! Oprócz bogactwa witaminy C są też świetną alternatywą na słodką przekąskę. Podobnie zresztą jak daktyle HELIO So Soft, które są dobrym i zdrowym substytutem klasycznych słodyczy. Zwłaszcza, że w czasie odchudzania odstawiamy tradycyjne słodkości i często jest to dla nas dość kłopotliwe.

Potas dla mięśni

Kolejnym argumentem przemawiającym za włączeniem do jadłospisu w czasie odchudzania daktyli HELIO So Soft jest to, że są one bogate w cukry proste, które są doskonałym źródłem energii w czasie intensywnych ćwiczeń fizycznych. Poza tym szybko pomogą uzupełnić niedobór glikogenu, a więc paliwa dla naszych mięśni, a także potasu. A na deficyt potasu w czasie odchudzania nasz organizm jest szczególnie mocno narażony, co za tym idzie, mamy większą podatność na skurcze mięśni, czy problemy z ciśnieniem krwi. Suszone daktyle cechują się za to niską zawartością sodu, a to ważne w kontekście profilaktyki chorób układu krążenia, bo nadmiar sodu w diecie przyczynia się w realny sposób do wzrostu ciśnienia krwi 5.

Wiosna to najlepszy czas na wyzwania sportowo-dietetyczne. Budzimy się do życia, mamy więcej motywacji do zmian i pozytywnego nastawienia. Dzięki temu mamy też o wiele większą szansę na sukces. Odwagi!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Wegański majonez – czyli jaki?
  • Czym są suplementy diety? Zastosowanie suplementów oraz jakie wybrać.
  • Studentska – czekolada do nauki?
  • Domowe wyroby wędliniarskie – jak wybrać producenta?
  • Teppanyaki – o czym mowa w praktyce?
  • Dlaczego nie warto lekceważyć bruksizm?
  • Wędliny hiszpańskie – jakie warto znać?
  • Jak wykorzystać w kuchni przyprawę uniwersalną?
  • Deska do serwowania sushi – jakie jeszcze akcesoria są potrzebne do przygotowania tej potrawy?
  • Pomysły na pyszne obiady w 5 minut
  • Dieta z dostawą do domu. Wybieramy najlepszy catering pudełkowy
  • 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba
  • Jesienna przekąska jakiej jeszcze nie było!
  • Jedzenie do pracy – szybkie i łatwe pomysły
  • Światowy Dzień Żywności – co się zmieniło w żywieniu?

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2022 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme