Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu
soki witaminowe

Wiosenne orzeźwienie i porcja witamin – soki owocowe

Posted on 29 marca, 202114 kwietnia, 2021 by redakcja serwisu

Nadeszła tak upragniona i wyczekiwana przez wielu z nas wiosna. Chociaż ta pora kojarzy się głównie z kwitnącymi kwiatami i pięknymi słonecznymi dniami, to narazie musimy uzbroić się w cierpliwość i odpowiednio przygotować na ten moment, kiedy będziemy mogli w pełni cieszyć się coraz cieplejszymi dniami. W między czasie wiosenne orzeźwienie pod postacią zastrzyku witamin mogą zapewnić nam na przykład smaczne soki owocowe. 

Świeżość jest zdecydowanie głównym motywem tej cudownej pory roku, kiedy wszystko budzi się do życia. Idealnie do do takiej aury będą pasować zatem soki owocowe, które nie tylko orzeźwiają, ale są także skarbnicą jakże potrzebach teraz  witamin, a w szczególności witaminy C. Znudzeni zimowymi smakami, pragniemy poszerzyć nieco nasze horyzonty, dlatego poszukując bogatych źródeł wspomnianej już witaminy C, warto sięgnąć po słodki sok ananasowym, na przykład z oferty marki Limenita. Ma on właściwości wzmacniające układ odpornościowy i pomaga w czasie, kiedy już dopadnie nas przeziębienie, czy grypa.

Oprócz tego, działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz przeciwobrzękowo

Chcąc jeszcze bardziej urozmaicić sobie menu, można skosztować innego smaku Limenity, czyli aromatycznego soku z czerwonych owoców. W jednej butelce znajdziemy pyszną mieszankę malin, winogron oraz wiśni. Taka kompozycja to nie tylko  niezwykle aromatyczne połączenie, ale także solidna dawka witamin i minerałów. Maliny słyną z tego, że zawierają wiele drogocennych składników,  w tym m.in. witaminy C, E, witaminy z grupy B, oraz potas, magnez, wapń i żelazo. Natomiast wiśnie wspomagają pracę serca, regulują trawienie oraz pomagają utrzymać dobrą kondycję. Czerwone winogrona zawierają dużą ilość składnika o nazwie resweratrol. To substancja, która chroni organizm przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Jak widać, wiosenne orzeźwienie może mieć różne oblicza. To nie tylko świeżo zakwitłe kwiaty, słoneczne dni i budząca się do życia przyroda, to także świeże smaki, które wprowadzą nas w dobry nastrój.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Jak myć naczynia w restauracji?
  • Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?
  • Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?
  • Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?
  • Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?
  • Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?
  • Czym charakteryzuje się ser bacowski?
  • Tradycyjne swojskie wędliny – na czym polega ich fenomen?
  • Nuggets z kurczaka – na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?
  • Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?
  • Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?
  • Czym charakteryzuje się świeże mięso?
  • W jakich dietach występują kiełbasy?
  • Sok z kiszonych warzyw – jakie są jego korzyści dla zdrowia?
  • Czym powinien się cechować dobry catering?

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2025 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme