Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Strona główna
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
Menu
pyszna kanapka

Wypasiona kanapka!

Posted on 26 maja, 202110 czerwca, 2021 by redakcja serwisu

Chrupiąca, zdrowa kanapka, którą można przygotować w naprawdę krótkim czasie – doskonała na piknik, śniadanie, kolację czy ekstra roślinną przekąskę!

Wypasiona kanapka

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 5

Składniki:

Opakowanie żytniego pieczywa chrupkiego razowego Sante

5 rzodkiewek

1 łyżka octu ryżowego

Słoik pasztetu z soczewicy Lovege

200 g szparagów zielonych

50 g rukoli

Garść kiełków

Szczypta soli Sante

Szczypta pieprzu

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

50 g migdałów w skórce Sante

Pomidorki koktajlowe do podania

Przygotowanie:

Szparagi myjemy i odkrawamy zdrewniałe końcówki. Przecinamy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szparagi około 5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku i posypujemy skórką z cytryny. Na suchej patelni prażymy migdały, następnie siekamy. Rzodkiewki myjemy i kroimy w drobne plasterki, mieszamy z octem ryżowym. Chrupkie pieczywo smarujemy łyżką pasztetu z soczewicy Sante, na wierzch układamy szparagi, listki rukoli, plasterki rzodkiewki, kiełki i posypujemy posiekanymi migdałami. Przykrywamy drugą kromką. Postępujemy tak z pozostałymi kanapkami do wykończenia składników. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Ostatnie wpisy

  • Wegański majonez – czyli jaki?
  • Czym są suplementy diety? Zastosowanie suplementów oraz jakie wybrać.
  • Studentska – czekolada do nauki?
  • Domowe wyroby wędliniarskie – jak wybrać producenta?
  • Teppanyaki – o czym mowa w praktyce?
  • Dlaczego nie warto lekceważyć bruksizm?
  • Wędliny hiszpańskie – jakie warto znać?
  • Jak wykorzystać w kuchni przyprawę uniwersalną?
  • Deska do serwowania sushi – jakie jeszcze akcesoria są potrzebne do przygotowania tej potrawy?
  • Pomysły na pyszne obiady w 5 minut
  • Dieta z dostawą do domu. Wybieramy najlepszy catering pudełkowy
  • 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba
  • Jesienna przekąska jakiej jeszcze nie było!
  • Jedzenie do pracy – szybkie i łatwe pomysły
  • Światowy Dzień Żywności – co się zmieniło w żywieniu?

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2022 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme