Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
  • Gastronomia
Menu
czym sa superfoods

Chyba każdy z nas co najmniej raz w życiu słyszał coś o superfood’s. Czym one właściwie są?

Posted on 5 listopada, 20227 listopada, 2022 by redakcja serwisu

Jest to nic innego jak pewne suplementy diety, które potrafią zdziałać cuda dla naszego organizmu, zdrowia oraz samopoczucia. Do tej grupy należy właśnie spirulina, która jest wytwarzana z sinic. W swoim składzie zawiera ona ponad 50% białka, a poza nim dostarczy nam również dużą ilość łatwo przyswajalnego żelaza oraz chlorofil, który działa oczyszczająco na nasz organizm. Ale jak ją najlepiej spożywać? Wypróbuj koktajl ze spiruliną.

W jaki sposób spożywać spirulinę?

Częstą formą przyjmowania tego suplementu jest stosowanie tabletek. Jednakże nie jest to najefektywniejsza forma zażywania spiruliny. Wiele osób spożywa ją w formie koktajli, pomimo, że spirulina ma specyficzny smak, to w połączeniu z innymi składnikami tworzy ona przepyszne koktajle. Jeśli dodamy do nich wartościowe składniki, to dostarczymy naszemu organizmowi jeszcze więcej dobroczynnych składników, dzięki czemu nasze zdrowie ulegnie jeszcze większej poprawie

Koktajl ze spiruliną – numer 1

Składniki:

  • 1/2 jabłka
  • 2 banany
  • sok z 1 dużej pomarańczy (lub 2 małych)
  • kilka liści jarmużu
  • łyżeczka spiruliny

Przygotowanie:

Wszystkie wyżej wymienione składniki powinniśmy wrzucić do blendera, a następnie zmiksować, a następnie przelać do szklanki. Najlepiej spożyć zaraz po przygotowaniu, wtedy smakuje najlepiej.

Koktajl ze spiruliną – numer 2

Składniki:

  • Garść szpinaku (najlepszy będzie świeży)
  • 3/4 szklanki soku jabłkowego
  • 1 banan
  • plasterek imbiru
  • sok z połówki limonki
  • łyżeczka spiruliny

Przygotowanie:

Podobnie jak wcześniej, wszystkie składniki blendujemy, a następnie przelewamy do szklanki i pijemy.

Koktajl ze spiruliną – numer 3

Składniki:

  • 2 banany 
  • 1 awokado
  • 2 jabłka
  • garść szpinaku
  • sok z jednej cytryny
  • szklanka wody
  • łyżeczka spiruliny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera, a następnie miksujemy i przelewamy do szklanki. Jeśli koktajl wyszedł nam zbyt gęsty, to możemy dolać wody lub soku jabłkowego, aby go rozcieńczyć.

Koktajl ze spiruliną – numer 4

Składniki:

  • 2 banany
  • 1 małe awokado lub pół dużego
  • szklanka mleka migdałowego
  • łyżeczka spiruliny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy, a następnie przelewamy do szklanek i wypijamy. Jeśli nie lubimy mleka migdałowego, to możemy go zastąpić wodą kokosową lub zwykłą przefiltrowaną wodą.

Koktajl ze spiruliną – numer 5

Składniki:

  • 2-3 plastry świeżego ananasa
  • dojrzały banan
  • garść szpinaku
  • szklanka wody
  • łyżeczka spiruliny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i przelewamy do szklanki. Jeśli koktajl wyszedł zbyt gęsty, to możemy dodać wody, aby go rozrzedzić.

Podsumowanie

Jak więc widać, spirulinę możemy komponować praktycznie ze wszystkimi owocami i warzywami. Takie koktajle dodadzą nam energii w ciągu dnia, orzeźwią nas, a przy okazji pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Taki koktajl możemy zabrać ze sobą praktycznie wszędzie: do pracy, na uczelnię, a nawet na trening. Warto również wspomnieć, że w ciepłe dni bardzo łatwo możemy przyrządzić z nich orzeźwiające smoothie. Wystarczy dodać kostki lodu, a wyjdzie nam gęsty i zimny koktajl, który będzie dla nas zbawieniem w upalne dni.

Jeśli nigdy nie próbowałeś koktajlu ze spiruliną, to najwyższa pora to zmienić. Dzięki temu, że do koktajli można użyć większości owoców i warzyw, to z pewnością uda Ci się skomponować koktajl, który przypadnie Ci do gustu. Poza walorami smakowymi Twój organizm będzie wdzięczny za ogromną ilość składników odżywczych które zostaną mu dostarczone wraz z koktajlem.

 

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Najnowsze w serwisie

  • Bezpieczne i efektywne mielenie mięsa: jak obsługiwać wilka gastronomicznego?

    Bezpieczne i efektywne mielenie mięsa: jak obsługiwać wilka gastronomicznego?

    27 sierpnia, 2025
  • Jak myć naczynia w restauracji?

    Jak myć naczynia w restauracji?

    24 czerwca, 2025
  • Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?

    Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?

    8 października, 2024
  • Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?

    Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?

    19 września, 2024
  • Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?

    Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?

    18 września, 2024
  • Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?

    Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?

    22 sierpnia, 2024
  • Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?

    Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?

    11 lipca, 2024
  • Czym charakteryzuje się ser bacowski?

    Czym charakteryzuje się ser bacowski?

    1 marca, 2024
  • Tradycyjne swojskie wędliny - na czym polega ich fenomen?

    Tradycyjne swojskie wędliny - na czym polega ich fenomen?

    14 grudnia, 2023
  • Nuggets z kurczaka - na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?

    Nuggets z kurczaka - na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?

    12 grudnia, 2023
  • Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?

    Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?

    17 listopada, 2023
  • Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?

    Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?

    4 września, 2023
  • Czym charakteryzuje się świeże mięso?

    Czym charakteryzuje się świeże mięso?

    25 sierpnia, 2023
  • W jakich dietach występują kiełbasy?

    W jakich dietach występują kiełbasy?

    9 sierpnia, 2023
  • Sok z kiszonych warzyw - jakie są jego korzyści dla zdrowia?

    Sok z kiszonych warzyw - jakie są jego korzyści dla zdrowia?

    21 lipca, 2023

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2025 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme