Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
  • Gastronomia
Menu
zdrowe odzywianie

Jakie pić świeżo wyciskane soki, by wzmocnić swój organizm?

Posted on 12 września, 202212 września, 2022 by redakcja serwisu

Owoce i warzywa to źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Spożywane w postaci soków gwarantują dużą zawartość wartościowych składników i wysoką przyswajalność. Przekonaj się, jakie napoje będą idealne do tworzenia odżywczych koktajli, wzmacniających cały organizm.

Do przygotowania cennych dla Twojego ciała soków warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Pewne jest, że do samodzielnego przyrządzania potrzebujesz wolnoobrotową wyciskarkę. Jaką wybrać? Celuj w jakościowe urządzenia, jak Kuvings d9900, która gwarantuje bezpieczne i wygodne uzyskanie naturalnej i pełnowartościowej esencji. Ma szeroki wlot, dzięki któremu nie musisz kroić warzyw i owoców – wrzucasz w całości produkt, w kilka sekund otrzymując smaczny sok. Wyciskarka jest łatwa w obsłudze i czyszczeniu, a dzięki doskonałym parametrom zapewnia płynną pracę, radząc sobie z twardymi, miękkimi i włóknistymi strukturami roślin.

4 świeżo wyciskane soki wzmacniające odporność

Najwięcej cennych składników zachowasz, gdy nie poddasz warzyw i owoców obróbce termicznej, dlatego warto przyrządzać z nich świeże soki. Odpowiednio dobrane kompozycje poprawią Twoje samopoczucie i dodadzą Ci energii. Oto inspiracje, które pomogą Ci przyrządzić w wyciskarce wolnoobrotowej wartościowe i przepyszne soki!

Zieleń ma moc!

Zielona wersja to cenne źródło chlorofilu, który zajmuje się oczyszczaniem organizmu. Sok usuwa drobnoustroje oraz bakterie, wywołujące choroby oraz odżywia tkanki, regulując także pH, przez co zapobiega zakwaszeniu organizmu. Komponuj nuty smakowe składające się głównie ze szpinaku, jarmużu, spiruliny, jabłka, pomarańczy, imbiru i limonki. Owoce wrzuć do wyciskarki wolnoobrotowej, a na koniec do uzyskanego płynu dodaj łyżeczkę spiruliny, która nada mu ciekawą barwę i zwiększy jego wartość odżywczą.

Egzotyczna bomba pełna witamin

Do tworzenia naturalnych zastrzyków energii wykorzystuj głównie cytrusy, np. grejpfruta, limonkę, pomarańcze, cytrynę. Owoce zawierają sporo witaminy C i bioflawonoidów, dlatego świetnie radzą sobie z bakteriami i wirusami atakującymi organizm. Możesz to tej bomby witaminowej dodać odrobinę miodu, jeśli sok okaże się zbyt kwaśny.

Naturalna witamina C najlepsza!

Cytrynowo-imbirowy shot z kurkumą możesz sam zrobić w domu! Umieść 2 cytryny oraz 2 cm korzenia imbiru w urządzeniu, a do wyciśniętego soku dodaj szczyptę kurkumy i wypij na raz. To dość intensywny smak, który jest prawdziwym antidotum na przeziębienia, a przy okazji wspaniałym energetykiem! Równie dobrze sprawdzi się sok z żurawiny i jabłek, ponieważ są bogate w witaminę C, żelazo i błonnik. Korzystnie wpływają na układ odpornościowy oraz oczyszczają organizm z toksyn. Są naturalnym probiotykiem, który chroni przed infekcjami.

Sok do zadań specjalnych

Niektóre soki zaleca się szczególnie po ciężkich chorobach i mocno osłabiającej chemioterapii. Dla wzmocnienia sięgaj wtedy nie tylko po cytrusy, ale także jabłka, owoce leśne, granaty, żurawinę, melony i winogrona. Implikuj do napojów dodatki w postaci jagód goji, kurkumy oraz imbiru. Doskonale sprawdzą się jeżyny, truskawki, borówki, ale także egzotyczne khaki i papaja. Są pełne antyrakowych przeciwutleniaczy, fenoli, beta-karotenu i witaminy C, które hamują namnażanie się nowotworowych komórek. Korzystaj także z dobrodziejstw zielonych soków, które zmieniają całe środowisko wewnętrzne na zasadowe, w którym komórki rakowe źle się rozwijają.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Najnowsze w serwisie

  • Bezpieczne i efektywne mielenie mięsa: jak obsługiwać wilka gastronomicznego?

    Bezpieczne i efektywne mielenie mięsa: jak obsługiwać wilka gastronomicznego?

    27 sierpnia, 2025
  • Jak myć naczynia w restauracji?

    Jak myć naczynia w restauracji?

    24 czerwca, 2025
  • Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?

    Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?

    8 października, 2024
  • Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?

    Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?

    19 września, 2024
  • Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?

    Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?

    18 września, 2024
  • Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?

    Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?

    22 sierpnia, 2024
  • Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?

    Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?

    11 lipca, 2024
  • Czym charakteryzuje się ser bacowski?

    Czym charakteryzuje się ser bacowski?

    1 marca, 2024
  • Tradycyjne swojskie wędliny - na czym polega ich fenomen?

    Tradycyjne swojskie wędliny - na czym polega ich fenomen?

    14 grudnia, 2023
  • Nuggets z kurczaka - na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?

    Nuggets z kurczaka - na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?

    12 grudnia, 2023
  • Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?

    Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?

    17 listopada, 2023
  • Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?

    Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?

    4 września, 2023
  • Czym charakteryzuje się świeże mięso?

    Czym charakteryzuje się świeże mięso?

    25 sierpnia, 2023
  • W jakich dietach występują kiełbasy?

    W jakich dietach występują kiełbasy?

    9 sierpnia, 2023
  • Sok z kiszonych warzyw - jakie są jego korzyści dla zdrowia?

    Sok z kiszonych warzyw - jakie są jego korzyści dla zdrowia?

    21 lipca, 2023

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2025 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme