Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
  • Gastronomia
Menu
smak

Ta marynata do mięs to hit!

Posted on 29 czerwca, 20218 listopada, 2021 by redakcja serwisu

Bardzo aromatyczna, smaczna i wyrazista – taka jest marynata na bazie maślanki. Można ją dodawać zarówno do różnego rodzaju mięs, jak i do ryb. To w niej tkwi sekret idealnie soczystego i kruchego mięsa, które wręcz rozpływa się w ustach. Jak ją przyrządzić?

W polskiej kuchni marynaty są bardzo ważnym elementem. Wystarczy sięgnąć po staropolską książkę kucharską lub spytać… babci. Wiele lat temu to dziczyzna była obecna na większości stołów podczas uczt – to właśnie specjalne podejście do tego mięsa, wymagało stworzenia przepisów na dobre marynaty. Pierwsze marynaty przyrządzane przez polskie gospodynie powstawały na bazie octu, jednak z czasem zaczęto do nich dodawać coraz bardziej wyszukane składniki, takie jak miód czy właśnie maślanka.

W czym tkwi sekret dobrej marynaty?

Każdy zapalony kucharz – czy to amator, czy profesjonalista – posiada swój unikalny przepis na doskonałą marynatę. To jej dodatek do mięs czy ryb potrafi diametralnie zmienić smak potrawy i zaskoczyć nawet największych smakoszy. Marynata oprócz tego, że nadaje smak, to także zmiękcza mięso. Dzieje się tak dzięki obecności w niej soli, która „wyciąga” wodę, ale też zmienia strukturę mięsa, która staje się bardziej chłonna. To właśnie dlatego cały aromat przypraw i dodatków doskonale wchłania się do wewnątrz, a mięso staje się delikatne i kruche. Dobra marynata składa się z elementu kwaśnego. W przypadku maślanki zawarty w niej kwas zmiękcza mięso, co wpływa też na przyśpieszenie procesu pieczenia. Zapobiega też ona wyciekaniu soków, co sprawia, że mięso pozostaje aksamitnie kruche, ale soczyste.

Udka z kurczaka w zaskakującej marynacie

Potrawy z grilla są uwielbiane, lecz często kojarzone tylko z sezonem majówkowym. A to błąd. W sezonie jesiennym grill można zastąpić domową patelnią grillową lub piekarnikiem, by odtworzyć niektóre potrawy i rozkoszować się ich smakiem. Udka dzięki marynacie na bazie maślanki będą wyjątkowo kruche i soczyste.

Składniki:

  • 10 udek z kurczaka
  • 200 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki chili

Przygotowanie: Czosnek siekamy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Maślankę, czosnek, imbir i pozostałe przyprawy umieszczamy w pojemniku blendera i miksujmy. Udka zalewamy marynatą, marynujemy całą noc lub dłużej. Udka grillujemy z każdej strony do przypieczenia skórki. Można w tym celu użyć patelni grillowej.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Najnowsze w serwisie

  • Bezpieczne i efektywne mielenie mięsa: jak obsługiwać wilka gastronomicznego?

    Bezpieczne i efektywne mielenie mięsa: jak obsługiwać wilka gastronomicznego?

    27 sierpnia, 2025
  • Jak myć naczynia w restauracji?

    Jak myć naczynia w restauracji?

    24 czerwca, 2025
  • Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?

    Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?

    8 października, 2024
  • Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?

    Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?

    19 września, 2024
  • Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?

    Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?

    18 września, 2024
  • Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?

    Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?

    22 sierpnia, 2024
  • Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?

    Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?

    11 lipca, 2024
  • Czym charakteryzuje się ser bacowski?

    Czym charakteryzuje się ser bacowski?

    1 marca, 2024
  • Tradycyjne swojskie wędliny - na czym polega ich fenomen?

    Tradycyjne swojskie wędliny - na czym polega ich fenomen?

    14 grudnia, 2023
  • Nuggets z kurczaka - na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?

    Nuggets z kurczaka - na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?

    12 grudnia, 2023
  • Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?

    Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?

    17 listopada, 2023
  • Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?

    Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?

    4 września, 2023
  • Czym charakteryzuje się świeże mięso?

    Czym charakteryzuje się świeże mięso?

    25 sierpnia, 2023
  • W jakich dietach występują kiełbasy?

    W jakich dietach występują kiełbasy?

    9 sierpnia, 2023
  • Sok z kiszonych warzyw - jakie są jego korzyści dla zdrowia?

    Sok z kiszonych warzyw - jakie są jego korzyści dla zdrowia?

    21 lipca, 2023

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2025 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme