Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
  • Gastronomia
Menu
olej kokosowy

Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno – czym się wyróżnia?

Posted on 29 sierpnia, 202229 sierpnia, 2022 by redakcja serwisu

W ostatnim czasie olej kokosowy znacznie zyskał na popularności. Można wykorzystać go zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Chwalony jest on za jego prozdrowotne właściwości. Czym charakteryzuje się olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno? Gdzie znajduje swoje zastosowanie? Podpowiadamy.

Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno – charakterystyka

Ten rodzaj oleju kokosowego uważany jest za niezwykle zdrowy. Posiada on w swoim składzie specyficzne cząsteczki tłuszczu – trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli MCT. Jego właściwości sprawiają, że polecany jest on osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Warto jednak wiedzieć, że skład oleju kokosowego jest w dużym stopniu uzależniony od sposobu jego pozyskiwania. Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno uważany jest na najbardziej zdrową odmianę.

Jest on pozyskiwany z wykorzystaniem metod mechanicznych. Poddaje się go sedymentacji, czyli oddzielaniu cieczy i cząstek stałych, tłoczeniu i filtracji lub wirowaniu. W temperaturze do 26 stopni ma on postać stałą. Upłynnia się po wzroście temperatury. Charakteryzuje się on przyjemnym, kokosowym zapachem, jednak należy wiedzieć, że zazwyczaj ma krótką datę przydatności i jest droższy oleju rafinowanego.

Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno – zastosowanie

Oprócz walorów smakowych znajduje on także swoje zastosowanie w pielęgnacji. Jego unikalne właściwości przyspieszają gojenie się ran, łagodzą oparzenia oraz redukują stany zapalne w organizmie. Jako kosmetyk wykorzystywany jest w formie kremu na twarz. Dzięki właściwościom nawilżającym wygładza skórę. Posiada on także działanie antybakteryjne. Z tego powodu często wykorzystywany jest w walce z trądzikiem.

Olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno jest także używany do pielęgnacji włosów. Dogłębnie nawilża on skórę głowy przez wchłania się w łuski włosów dodatkowo je wzmacniając. Nie zapominać możemy także o wykorzystaniu go w kuchni. Tam sprawdzą się także inne rodzaje olejów, jak np. olej z czarnuszki.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Najnowsze w serwisie

  • Bezpieczne i efektywne mielenie mięsa: jak obsługiwać wilka gastronomicznego?

    Bezpieczne i efektywne mielenie mięsa: jak obsługiwać wilka gastronomicznego?

    27 sierpnia, 2025
  • Jak myć naczynia w restauracji?

    Jak myć naczynia w restauracji?

    24 czerwca, 2025
  • Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?

    Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?

    8 października, 2024
  • Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?

    Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?

    19 września, 2024
  • Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?

    Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?

    18 września, 2024
  • Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?

    Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?

    22 sierpnia, 2024
  • Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?

    Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?

    11 lipca, 2024
  • Czym charakteryzuje się ser bacowski?

    Czym charakteryzuje się ser bacowski?

    1 marca, 2024
  • Tradycyjne swojskie wędliny - na czym polega ich fenomen?

    Tradycyjne swojskie wędliny - na czym polega ich fenomen?

    14 grudnia, 2023
  • Nuggets z kurczaka - na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?

    Nuggets z kurczaka - na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?

    12 grudnia, 2023
  • Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?

    Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?

    17 listopada, 2023
  • Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?

    Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?

    4 września, 2023
  • Czym charakteryzuje się świeże mięso?

    Czym charakteryzuje się świeże mięso?

    25 sierpnia, 2023
  • W jakich dietach występują kiełbasy?

    W jakich dietach występują kiełbasy?

    9 sierpnia, 2023
  • Sok z kiszonych warzyw - jakie są jego korzyści dla zdrowia?

    Sok z kiszonych warzyw - jakie są jego korzyści dla zdrowia?

    21 lipca, 2023

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2025 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme