Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
  • Gastronomia
Menu
sushi

Teppanyaki – o czym mowa w praktyce?

Posted on 20 kwietnia, 2022 by redakcja serwisu

Japońskie restauracje cieszą się coraz większą popularnością. Wyróżniają się wyjątkowym sposobem podawania dań, orientalnym smakiem potraw i jedynym w swoim rodzaju ceremoniałem w trakcie serwowania niektórych potraw. Czym właściwie jest teppanyaki? Na czym polega wyjątkowość tego show i czy warto się wybrać do japońskiej restauracji, żeby zobaczyć go na żywo?

Co to jest teppanyaki?

Teppanyaki, czasem spotykane jako teppan-yaki wywodzi się z krajów azjatyckich i jest bardzo specyficznym sposobem przyrządzania i podawania niektórych potraw. Swoją nazwę wzięło od narzędzi, które są przy tym wykorzystywane, czyli nagrzanej płyty do smażenia.

W dobrych restauracjach zamawianie teppanyaki wiąże się z zapisaniem na profesjonalne show, z wykwalifikowanym kucharzem. Ten prezentuje swoje umiejętności szybkiego krojenia, przerzucania składników i doprawiania dań z nonszalancją godną aktora lub artysty cyrkowego. Żeby zobaczyć to na własne oczy, nie trzeba wyjeżdżać do Japonii, wystarczy odwiedzić restaurację oferującą występ teppanyaki w Tychach lub w innym mieście.

Na czym dokładnie polega teppanyaki?

Tajemnica teppanyaki tkwi w nagrzanej do 400 stopni Celsjusza płycie, która umożliwia szybkie przygotowanie wybranych składników tak, żeby nie utraciły swojej świeżości i soczystości. Potrawy przygotowywane na tym specyficznym rodzaju grilla, smaży się na oczach klientów, a następnie serwuje prosto na ich talerze. W ten sposób każdy klient może żywo uczestniczyć w przygotowaniu swojego zamówienia, porozmawiać z kucharzem i podziwiać jego sprawne ruchy w trakcie show. Niektóre występy wzbogacone są imponującym dodatkiem ognia i innych efektów specjalnych. Show może trwać nawet kilka godzin.

Co jeszcze warto wiedzieć o teppanyaki?

W większości restauracji show teppanyaki odbywa się tylko po wcześniejszej rezerwacji i z uwzględnieniem minimalnej liczby uczestników, wskazanych w regulaminie restauracji. Goście wspólnie wybierają menu na wieczór, a także pasujące do niego trunki.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Najnowsze w serwisie

  • Bezpieczne i efektywne mielenie mięsa: jak obsługiwać wilka gastronomicznego?

    Bezpieczne i efektywne mielenie mięsa: jak obsługiwać wilka gastronomicznego?

    27 sierpnia, 2025
  • Jak myć naczynia w restauracji?

    Jak myć naczynia w restauracji?

    24 czerwca, 2025
  • Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?

    Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?

    8 października, 2024
  • Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?

    Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?

    19 września, 2024
  • Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?

    Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?

    18 września, 2024
  • Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?

    Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?

    22 sierpnia, 2024
  • Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?

    Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?

    11 lipca, 2024
  • Czym charakteryzuje się ser bacowski?

    Czym charakteryzuje się ser bacowski?

    1 marca, 2024
  • Tradycyjne swojskie wędliny - na czym polega ich fenomen?

    Tradycyjne swojskie wędliny - na czym polega ich fenomen?

    14 grudnia, 2023
  • Nuggets z kurczaka - na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?

    Nuggets z kurczaka - na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?

    12 grudnia, 2023
  • Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?

    Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?

    17 listopada, 2023
  • Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?

    Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?

    4 września, 2023
  • Czym charakteryzuje się świeże mięso?

    Czym charakteryzuje się świeże mięso?

    25 sierpnia, 2023
  • W jakich dietach występują kiełbasy?

    W jakich dietach występują kiełbasy?

    9 sierpnia, 2023
  • Sok z kiszonych warzyw - jakie są jego korzyści dla zdrowia?

    Sok z kiszonych warzyw - jakie są jego korzyści dla zdrowia?

    21 lipca, 2023

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2025 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme