Skip to content

Odżywianie na Czasie

Blog

Menu
  • Catering dietetyczny
  • Dieta
  • Odżywianie
  • Gastronomia
Menu
bakalie helio

Wiosenne odchudzanie z bakaliami HELIO So Soft!

Posted on 13 kwietnia, 202114 kwietnia, 2021 by redakcja serwisu

Niestety, błędem wielu osób chcących zgubić nadmiar kilogramów na wiosnę jest drastyczne zmniejszanie liczby kalorii, a to sprzyja niedoborom, które po okresie jesienno-zimowym i tak nam doskwierają. W jakie składniki powinien więc obfitować jadłospis wiosenny?

Błonnik pokarmowy w suszonych śliwkach HELIO So Soft!

Przede wszystkim błonnik pokarmowy, który przyspiesza metabolizm i pozytywnie wpływa na procesy trawienne regulując pracę jelit i zapobiegając zaparciom. Tym samym błonnik wspomaga odchudzanie. [1] Jego dobrym źródłem jest żurawina i śliwki HELIO So Soft! I to, co je wyróżnia, to nie tylko fakt, że są bez konserwantów, ale również to, że są niezwykle miękkie i mięsiste. Trochę jakbyśmy jedli świeże śliwki, na które póki co musimy jeszcze poczekać. Oprócz błonnika śliwki suszone stanowią też dobre źródło witaminy B6, która między innymi zwiększa przyswajalność magnezu. A to właśnie ten makroelement jest szczególnie niedoborowy po zimie.

Magnez dobry na wszystko

I właśnie magnez to drugi ważny składnik w jadłospisie odchudzającym na wiosnę. Gdzie można znaleźć magnez? Przede wszystkim w pestkach dyni HELIO Natura, ale jego dobrym źródłem są też figi HELIO So Soft! Magnez to kluczowy element w diecie odchudzającej, ponieważ to składnik ponad 300 enzymów, między innymi enzymów uczestniczących w przemianach węglowodanów, a także metabolizmie tłuszczów. Bierze również udział w biosyntezie białka, czy przewodnictwie nerwowym oraz kurczliwości mięśni. Tym samym jest niezbędny podczas uprawiania aktywności fizycznej [2].

Odporność z witaminy C

Przy komponowaniu diety wiosennej – odchudzającej należy zwrócić także uwagę na witaminę C, która jest bardzo silnym antyoksydantem wpływającym korzystnie między innymi na odporność organizmu. Po zimie organizm jest też osłabiony, a odchudzanie stanowi dla niego dodatkowe obciążenie. Warto więc z tego powodu zwiększyć ilość witaminy C w diecie [3]. Jej dobrym źródłem są na przykład morele HELIO So Soft! Oprócz bogactwa witaminy C są też świetną alternatywą na słodką przekąskę. Podobnie zresztą jak daktyle HELIO So Soft, które są dobrym i zdrowym substytutem klasycznych słodyczy. Zwłaszcza, że w czasie odchudzania odstawiamy tradycyjne słodkości i często jest to dla nas dość kłopotliwe.

Potas dla mięśni

Kolejnym argumentem przemawiającym za włączeniem do jadłospisu w czasie odchudzania daktyli HELIO So Soft jest to, że są one bogate w cukry proste, które są doskonałym źródłem energii w czasie intensywnych ćwiczeń fizycznych. Poza tym szybko pomogą uzupełnić niedobór glikogenu, a więc paliwa dla naszych mięśni, a także potasu. A na deficyt potasu w czasie odchudzania nasz organizm jest szczególnie mocno narażony, co za tym idzie, mamy większą podatność na skurcze mięśni, czy problemy z ciśnieniem krwi. Suszone daktyle cechują się za to niską zawartością sodu, a to ważne w kontekście profilaktyki chorób układu krążenia, bo nadmiar sodu w diecie przyczynia się w realny sposób do wzrostu ciśnienia krwi 5.

Wiosna to najlepszy czas na wyzwania sportowo-dietetyczne. Budzimy się do życia, mamy więcej motywacji do zmian i pozytywnego nastawienia. Dzięki temu mamy też o wiele większą szansę na sukces. Odwagi!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Szukaj w serwisie

Najnowsze w serwisie

  • Bezpieczne i efektywne mielenie mięsa: jak obsługiwać wilka gastronomicznego?

    Bezpieczne i efektywne mielenie mięsa: jak obsługiwać wilka gastronomicznego?

    27 sierpnia, 2025
  • Jak myć naczynia w restauracji?

    Jak myć naczynia w restauracji?

    24 czerwca, 2025
  • Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?

    Jaki rodzaj jedzenia jest najczęściej serwowany na wynos?

    8 października, 2024
  • Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?

    Dlaczego warto zainwestować w profesjonalne urządzenia chłodnicze?

    19 września, 2024
  • Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?

    Do jakich dań najlepiej wykorzystać słoninę?

    18 września, 2024
  • Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?

    Jak wybrać kartonowe opakowania do gastronomii?

    22 sierpnia, 2024
  • Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?

    Jakie są różnice między posiłkami regeneracyjnymi a zwykłymi posiłkami?

    11 lipca, 2024
  • Czym charakteryzuje się ser bacowski?

    Czym charakteryzuje się ser bacowski?

    1 marca, 2024
  • Tradycyjne swojskie wędliny - na czym polega ich fenomen?

    Tradycyjne swojskie wędliny - na czym polega ich fenomen?

    14 grudnia, 2023
  • Nuggets z kurczaka - na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?

    Nuggets z kurczaka - na jakie okazje warto zamówić z dostawą do domu?

    12 grudnia, 2023
  • Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?

    Jakie są podstawowe składniki do przygotowania kebaba?

    17 listopada, 2023
  • Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?

    Do czego najczęściej wykorzystuje się aromaty?

    4 września, 2023
  • Czym charakteryzuje się świeże mięso?

    Czym charakteryzuje się świeże mięso?

    25 sierpnia, 2023
  • W jakich dietach występują kiełbasy?

    W jakich dietach występują kiełbasy?

    9 sierpnia, 2023
  • Sok z kiszonych warzyw - jakie są jego korzyści dla zdrowia?

    Sok z kiszonych warzyw - jakie są jego korzyści dla zdrowia?

    21 lipca, 2023

Czym jest odżywianie?

Odżywianie – proces życiowy polegający na pozyskiwaniu przez organizm ze środowiska pokarmu (a dokładniej zawartych w nim składników odżywczych).

Dieta – sposób odżywiania

Potocznie używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających. Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia.

Wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna); dieta alternatywna; dieta lecznicza, dieta terapeutyczna; dieta doświadczalna

© 2025 Odżywianie na Czasie | Powered by Superbs Personal Blog theme